Complicațiile COVID-19 la pacienții cu boli renale. Explică dr. Grigore-Costin Tomulescu, medic nefrolog

  • Publicat:
  • Actualizat:
Complicațiile COVID-19 la pacienții cu boli renale. Explică dr. Grigore-Costin Tomulescu, medic nefrolog

Pe măsură ce evoluează cercetările despre efectele COVID-19 asupra pacienților, se clarifică mai multe aspecte despre categoriile cu risc crescut. Știm în acest moment că pacienții cu boli renale care fac dializă sau au un transplant renal au un risc mai mare de a dezvolta complicații și de deces.

Infecția cu COVID-19 afectează în primul rând plămânii, dar secundar și restul organelor, rinichii nefăcând excepție.

Dr. Grigore-Costin Tomulescu, medic nefrolog, disponibil pentru evaluări la distanță pe platforma Medicentrum.ro, detaliază acest subiect.

Pacienții cu COVID-19 au avut nevoie de dializă de urgență

În ultimele luni, medicii au constatat că pacienții cu forme severe de COVID-19 au avut funcția renală afectată, chiar și acei pacienți care nu se știau cu probleme renale.

Au fost și cazuri în care pacienții diagnosticați cu COVID-19 au dezvoltat insuficiență renală acută și au necesitat dializă de urgență, în unele cazuri pacienții și-au recuperat funcția renală și nu au mai necesitat dializă. Din cauza patologiei complexe și a afecțiunilor asociate, pacienții diagnosticați cu boli renale sau dializați se află în categoria cu risc de complicații în cazul infectării cu noul coronavirus SARS-CoV2. Din acest motiv, pacienții cu boli renale, dializați sau transplantați renal au un risc mai mare de a dezvolta complicații și de deces, aceștia trebuind să ia măsuri suplimentare de precauție pentru a limita posibilitatea de a contracta noul coronavirus, explică dr. Tomulescu.

Cum putem preveni bolile renale

Pentru a reduce la minimum riscul de apariție a bolilor renale, medicii ne sfătuiesc să consumăm multe lichide și să urmăm o dietă săracă în sare.

Consumul de lichide este extrem de important în prevenirea afecțiunilor renale. O persoană sănătoasă trebuie să consume zilnic aproximativ 2 litri de lichide, cea mai importantă fiind, desigur, apa. Trebuie evitate băuturile acidulate. Cel mai mare inamic al afecțiunilor renale este reprezentat de consumul de sare, care duce la retenția de sodiu în organism. Unui pacient sănătos i se recomandă o dietă normosodată (cu conținut normal de sare), în vreme ce unui pacient cu boală cronică de rinichi, spre exemplu, i se recomandă o dietă hiposodată (cu conținut scăzut sau chiar absent de sare), concluzionează medicul.

Așadar, extrem de importantă este dieta, recomandându-se un regim de viață echilibrat și fără excese, bogat în legume și fructe, cu evitarea excesului de grăsimi.

COVID-19 și bolile renale. Dr. Grigore-Costin Tomulescu, medic nefrolog, explică de ce există un risc crescut de complicații
Dr. Grigore-Costin Tomulescu, medic nefrolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Cum se tratează obezitatea
Cum se tratează obezitatea