Creaturi ciudate şi beneficiile asupra sănătăţii oferite de acestea

Mulţi dintre noi nu ştim cât de folositoare şi benefice pentru sănătatea noastră sunt anumite creaturi considerate ciudate şi înfricoşătoare.
  • Publicat:
Creaturi ciudate şi beneficiile asupra sănătăţii oferite de acestea

Mulţi dintre noi nu ştim cât de folositoare şi benefice pentru sănătatea noastră sunt anumite creaturi considerate ciudate şi înfricoşătoare. Plecând de la păianjeni, prezenţi în topul 10 al celor mai răspândite fobii din întreaga lume, până la inofensivele broaşte, există multe creaturi care ar putea să aducă beneficii semnificative asupra sănătăţii umane şi merită să aflăm mai multe despre acestea.

Păianjenii – pentru ameliorarea durerii şi repararea leziunilor nervilor

Deşi toţi păianjenii au capacitatea de a muşca, doar puţini au capacitatea de a periclita sănătatea oamenilor cu veninul lor toxic.

Cercetătorii de la Universitatea Queensland din Australia au identificat compuşi în veninul de păianjen care ar putea ajuta la tratarea durerilor cronice la oameni.

Verificând veninul a 205 specii de păianjeni cercetătorii au descoperit că în peste 40% din tipurile analizate, există cel puţin un compus ce are abilitatea de a diminua durerea cronică. Dintre toţi compuşii descoperiţi, cel mai promiţător s a dovedit a fi compusul numit “Hd1a”, descoperit la păianjenii Haploplema Doriae, ce aparţine familiei tarantulelor.

Cercetătorul principal, profesorul Glenn King a dezvăluit că această descoperire poate duce la constituirea unui tratament mai eficient împotriva durerii cronice, prin dezvoltarea unor formule noi de analgezice care pot ajuta persoanele ce suferă de acest tip de dureri, ce nu pot fi tratate prin metodele deja existente.

De asemenea, un studiu efectuat în 2011 a descoperit că mătasea de păianjen, fibra proteică provenită de la păianjeni, poate fi folositoare pentru repararea leziunilor nervilor. Cercetătorii consideră că datorită rezistenţei mătasei de păianjen, aceasta va reprezenta un posibil candidat pentru operaţiile de reconstrucţie a nervilor.

Albinele – în lupta contra rezistenţei la antibiotice şi tratamentul HIV

Responsabile pentru producerea unui aliment iubit la nivel mondial, mierea, albinele oferă şi multe beneficii asupra sănătăţii, conform cercetătorilor.

Un studiu publicat în “Antiviral Therapy” a arătat că melitina, o toxină ce se găseşte în veninul albinelor, are potenţialul de a distruge virusul HIV. Oamenii de ştiinţă au descoperit că melitina poate pătrunde prin membrana dublă ce înconjoară virusul HIV, iar introducerea unei cantităţi mari de melitină, prin intermediul nanoparticulelor poate duce la distrugerea acestui virus.

În 2014, un alt studiu efectuat în Suedia a arătat că albinele pot fi utile şi pentru crearea unei noi clase de antibiotice. Astfel s-a descoperit că în mierea proaspătă din stomacul albinelor se găseşte o bacterie de acid lactic care are proprietăţi antimicrobiene şi este eficientă împotriva unor agenţi patogeni rezistenţi la antibiotice, responsabili pentru infecţii mortale, precum stafilococul auriu rezistent la meticilină.

Scorpionii – de ajutor în bolile inimii

Precum păianjenii, scorpionii sunt consideraţi de cei mai mulţi oameni ca fiind înfricoşători, fapt ce este în mare parte datorat veninului prezent la toate speciile de scorpioni. Ceea ce nu se ştie însă, este că numai în cazul a 25 30 din acestea, veninul poate cauza probleme grave de sănătate.

Deşi înţepătura de scorpion poate reprezenta cauza unei tensiuni arteriale ridicate şi a unei creşteri sau scăderi semnificative a ritmului cardiac, veninul scorpionului poate ajuta şi în tratarea bolilor de inimă.

Un studiu efectuat de cercetătorii Universităţii Wisconsin, a descoperit că în veninul provenit de la scorpionul imperial african se găseşte un compus ce poate ajuta persoanele ce suferă de insuficienţă cardiacă. Acest compus numit calcinină, asigură o contracţie eficientă  a muşchilor inimii prin activarea eliberării calciului în celulele inimii.

Mai mult, un studiu al Universităţii Leeds din Marea Britanie, a arătat că margatoxina, identificată în veninul scorpionului “Centruroides Exilicauda” poate contribui la prevenirea dezvoltării hiperplaziei, ce apare în general în urma unui bypass coronarian şi care reprezintă cauza blocării vaselor de sânge. Însă, pentru a verifica dacă acest efect al margatoxinei poate fi într adevăr folosit în terapiile de prevenire a complicaţiilor în urma operaţiilor de bypass, trebuie efectuate mai multe studii.

Broaştele – în lupta contra cancerului

Fiind capabile să sară mai mult de 20 de ori lungimea corpului lor şi chiar având abilităţi de camuflare, broaştele reprezintă unele dintre cele mai interesante creaturi, în toată lumea existând peste 6000 de specii de broaşte. Multe specii de broaşte sunt veninoase, dar foarte puţine sunt periculoase pentru oameni.

Studiul din 2011 efectuat de echipa de cercetare a Universităţii Queens din Belfast, Irlanda, a dezvăluit existenţa a două proteine care influenţează creşterea vaselor sanguine, una din proteine prezentă în pielea broaştei “Phyllomedusa sauvagii” poate opri angiogeneza (dezvoltarea unor noi vase de sânge din cele existente).

Cercetătorii explică faptul că tumorile canceroase îşi dezvoltă propriile lor vase de sânge pentru alimentarea cu oxigen şi substanţe nutritive, ajutându-le astfel să crească. O proteină care ar putea opri creşterea vaselor de sânge ar duce la imposibilitatea tumorilor de a se alimenta, deci s-ar opri din creştere. „Oprirea dezvoltării vaselor de sânge dintr-o tumoare ar ajuta la diminuarea posibilităţii de extindere a tumorii şi chiar distrugerea acesteia. Asta înseamnă posibilitatea de a transforma cancerul dintr-o boală terminală într-o stare cronică”, spune autorul studiului profesorul Chris Shaw.

Cea de-a doua proteină, extrasă din pielea unei alte specii de broaşte (Giant Firebellied Toad), stimulează creşterea vaselor de sânge ceea ce înseamnă c-ar putea fi folosită la tratarea unor boli în care este necesară repararea rapidă a vaselor de sânge, cum ar fi deteriorarea vaselor de sânge după un accident vascular cerebral.

Reptilele – un ajutor în gestionarea şi tratarea diabetului

Un studiu efectuat în 2007 a descoperit că saliva şopârlei „Heloderma suspectum”, ce se găseşte în sud vestul Statelor Unite şi în nord vestul Mexicului, poate ajuta persoanele ce suferă de diabet să îşi menţină sub control boala şi poate duce chiar la scăderea în greutate. Exenatida, forma sintetică a compusului găsit în saliva şopârlei  numit “exendin 4”, face ca pancreasul să secrete o cantitate mai mare de insulină atunci când nivelul zahărului din sânge este ridicat.

Această şopârlă nu este singura ce aduce beneficii în privinţa diabetului. Un alt studiu publicat în 2012 în “Nature Communications”, a arătat că în veninul unor şerpi (Python bivittatus şi şarpele de grădină originar în America Centrală şi de Nord) există toxine ce pot fi transformate în molecule care  pot ajuta în tratarea diabetului, a hipertensiunii şi chiar a cancerului.

Urmărește CSID.ro pe Google News