Crema de protecție solară expirată – ce probleme de piele apar dacă o folosești

  • Publicat:
Crema de protecție solară expirată - ce probleme de piele apar dacă o folosești
Sursa foto: Shutterstock

Crema de protecție solară expirată nu trebuie folosită! În caz contrar, riști să nu fii protejată de razele puternice ale soarelui și să te confrunți cu arsuri solare dureroase, dar nu numai.

Dacă anul trecut sau ultima dată când ai fost la mare nu ai folosit în întregime tubul de cremă protecție solară și între timp a expirat, nu te baza pe ce a mai rămas pentru a face economie. Odată expirat termenul de valabilitate sau depășită perioada de 6-12 luni de la desigilare, produsul respectiv nu mai trebuie folosit.

Crema de protecție solară expirată sau ținută la o temperatură necorespunzătoare nu mai are eficacitatea garantată de producător. Mai mult, poate determina apariția unor probleme dermatologice, deoarece ar putea fi contaminată cu bacterii.

Află de ce nu e bine să folosești crema de protecție solară expirată și cum îți dai seama că produsul nu mai este eficient.

Când expiră crema de protecție solară?

Dacă un produs nu are trecută data de expirare pe ambalaj, înseamnă că acesta este valabil timp de 3 ani de la data ambalării, aspect care obligatoriu trebuie menționat pe etichetă, potrivit FDA.

Totuși, asta nu e o garanție că produsul respectiv te va proteja de efectele radiațiilor ultraviolete în toată această perioadă. Expunerea la temperaturi foarte crescute (peste 25 de grade Celsius) și la lumina directă a soarelui accelerează procesul de degradare a ingredientelor din compoziție.

Din acest motiv, crema de protecție solară trebuie depozitată la temperatura camerei – nu în baie, unde temperaturile sunt adesea mult mai mari – și în locuri mai întunecoase, recomandă dr. Henry Lim, medic dermatolog.

De ce expiră crema de protecție solară?

Majoritatea produselor de protecție solară expiră deoarece ingredientele active din compoziție se degradează în timp.

Există două categorii de produse de protecție solară: cele minerale (naturale) și cele bazate pe filtre chimice.

Ambele te protejează de razele ultraviolete, doar că ingredientele din ele diferă. Și tot ingredientele sunt cele care „dictează” termenul de valabilitate.

Cremele, loțiunile și spray-urile cu filtre de protecție chimică au în compoziție molecule de benzen care absorb radiațiile ultraviolete și le țin departe de pielea noastră.

Recent, un studiu îngrijorător realizat de Laboratory of Biodiversity and Microbial Biotechnology of the Oceanological Observatory of Banyuls-sur-Mer (Sorbonne University/CNRS) arăta că în unele produse de protecție solară de acest tip se găsește un ingredient numit octocrilen, o substanță care se degradează în interiorul recipientelor, odată cu trecerea timpului. Aceasta se transformă în benzofenonă care, atunci când se regăsește în organism în cantitate mare, devine carcinogenică.

De asemenea, substanța este asociată cu un risc crescut de apariție a unor afecțiuni dermatologice, precum dermatită, dermatită fotoindusă, eritem și urticarie. Lista completă cu produsele respective poate fi văzută aici.

Pe lângă acest ingredient care stârnește controverse, produsele de protecție solară cu filtru chimic mai conțin stabilizatori, elemente care ajută la absorbția mai rapidă în piele și substanțe care rețin umiditatea în țesuturi.

Toate aceste ingrediente sunt formulate extrem de precis și în cantități standardizate, astfel încât să confere siguranță în ceea ce privește protecția solară. Timpul, căldura, lumina sunt factori care pot perturba acest echilibru în privința formulei și care scad eficiența produsului.

Important: dacă deschizi tubul de cremă, fie că aceasta este sau nu expirată, iar consistența și culoarea sunt neobișnuite (textură brânzoasă, neomogenă, culoare gălbuie sau gri), cel mai probabil unul sau mai multe dintre ingredientele active s-au degradat și, prin urmare, nu trebuie să mai folosești produsul respectiv.

Pe de altă parte, produsele de protecție solară bazate pe minerale naturale, de regulă sub formă de loțiuni, reflectă radiațiile ultraviolete, în loc să le absoarbă. Printre ingredientele conținute de astfel de produse se numără oxidul de zinc sau dioxidul de titan.

Odată cu trecerea timpului, nanoparticulele fine de minerale devin mai dense și „strâng rândurile”. Altfel spus, nu se mai regăsesc în întreaga compoziție a loțiunii de protecție solară, ci sunt distribuite neuniform.

În consecință, atunci când aplici crema de protecție solară expirată nu vei obține un strat uniform protector și unele zone vor beneficia de protecție solară, în vreme ce altele sunt complet expuse radiațiilor ultraviolete.

Produsele de protecție solară minerale expirate pot fi recunoscute datorită texturii neobișnuite, granuloase, cu „cocoloașe”, apoase.

Ce se întâmplă dacă folosești crema de protecție solară expirată?

Așa cum precizam anterior, crema de protecție solară expirată nu trebuie folosită în primul rând pentru că nu te mai protejează eficient de radiațiile ultraviolete.

Cu cât un produs are un factor de protecție solară mai mic, cu atât este mai riscant să folosești crema de protecție solară expirată.

Chiar dacă o cremă cu un factor de protecție mai mic are aceleași ingrediente active precum una cu SPF 50+, concentrația acestor compuși este mai redusă într-un produs cu SPF 15+. Deci, în cazul în care crema de protecție expirată cu SPF 15+ este folosită, aceasta nu va mai asigura, cel mai probabil, niciun fel de protecție împotriva razelor ultraviolete.

Medicii recomandă să cumpărăm în fiecare sezon estival un produs de protecție solară nou și să verificăm cu atenție data producerii sau a expirării de pe ambalaj, ca să ne asigurăm că suntem protejați eficient de razele arzătoare ale soarelui de vară.

Totodată, evită să folosești crema de protecție solară expirată și dacă ai pielea foarte sensibilă, predispusă la iritații, eczeme, dermatită, urticarie.

Un sfat important: nu ține crema de protecție solară în bătaia soarelui, pe plajă. Temperaturile pot ajunge și la 50 de grade Celsius în unele zile de vară însorite, așa că produsul de protecție solară se poate degrada rapid dacă nu îl depozitezi corespunzător – mai precis, ingredientele din el.

Și nu te baza doar pe crema de protecție solară! Aceasta nu este suficientă pentru a te feri de arsuri solare, pete maronii sau temutul melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele.

Poartă ochelari de soare, pălărie cu boruri largi, haine subțiri din bumbac cu mânecă lungă, stai sub umbrelă, bea multă apă și neapărat evită expunerea la soare în intervalul 11-16, când nivelul radiațiilor ultraviolete atinge apogeul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult