Unele dintre emoțiile cele mai mari din viața unei femei este cel în care se gândește că ar putea fi însărcinată. În cazul unora, emoții binevenite, în cazul altora emoții ce dau o stare de anxietate exacerbate dacă vorbim despre o sarcină nedorită. Am aflat ce semne și simptome apar de obicei când se instalează sarcina, dar și prin ce teste putem confirma oficial suspiciunea unei sarcini.
Ce este sarcina? Sarcina este perioada dintre concepție (fertilizarea ovulului de către spermatozoid) și naștere, perioada în care mai întâi embrionul și apoi fătul se dezvoltă în uter.
”Dintre toate mamiferele, sarcina la specia umană este cea mai studiată. Durează în medie 280 de zile sau 40 de săptămâni de la ultima menstruație. Sarcina intrauterină apare în urma fecundării ovulului de către spermatozoid. Întâlnirea dintre cele două celule sexuale (ovul și spermatozoid) și fecundația au loc în 1/3 externă a trompei uterine, zigotul astfel format sau oul fiind împins cu ajutorul cililor tubari către cavitatea uterină, pentru a se implanta aici” explică dr. Cristina Tănase Damian, medic ginecolog, expert în probleme de infertilitate.
Care sunt cele mai frecvente semne și simptome ale sarcinii? Cel mai adesea pacientele acuză senzație de tensiune în sâni și o sensibilitate crescută, greață cu sau fără vărsături, somnolență, aversiunea sau, din contra, poftă pentru anumite alimente. ”Semne și simptome mai puțin frecvente sunt mici pierderi de sânge pe cale vaginală, dureri pelvine, modificarea secreției vaginale, constipație sau tulburări de dispoziție” a mai explicat medicul ginecolog.
Ce teste se pot face pentru diagnosticarea unei sarcini? ”În primul rând un test urinar de sarcină, pe care îl poate face orice pacientă acasă. Acesta are o sensibilitate crescută, însă nu ofera garanție 100% asupra rezultatului, putând exista și erori. Teste mult mai precise sunt recoltarea din sânge a hormonului de sarcină betaHCG si/sau ecografia transvaginală” a mai completat dr. Cristina Tănase Damian.