Criză de medicamente la Institutul Oncologic București: „Bolnavii de cancer nu au alternativă”

Medicii de la Institutul Oncologic București trag un semnal de alarmă și spun că se confruntă cu o criză de medicamente vitale pentru bolnavi.
  • Publicat:
Criză de medicamente la Institutul Oncologic București:

În total, 14 citostatice ar lipsi în prezent din spital, medicamente care pentru pacienții bolnavi de cancer sunt vitale. Situația este cu atât mai gravă cu cât lipsesc atât medicamente ieftine, care costă 20 sau 30 de lei, dar și medicamente foarte scumpe, care fac parte din tratamentul de imunoterapie.

Aceste medicamente din urmă costă chiar și zeci de mii de euro pentru o singură cură la un pacient. Astfel, de multe ori, pacienții au fost nevoiți să își cumpere singuri medicamentele, iar în unele cazuri chiar medicii au fost cei care le-au cumpărat, notează adevarul.ro.

„Criza medicamentelor este generalizată. Problema este veche și ține de sistem, de modul în care a fost concepută legislația mai ales din punct de vedere al politicii medicamentului. Căci nu numai pacienții cu cancer duc lipsă. Însă, spre deosebire de alții, care mai pot întrerupe sau mai pot face pauze, bolnavii de cancer nu prea au alternativă. Ei chiar se află într-o situație foarte gravă, căci lipsa tratamentelor le pune viața în pericol.

Tratamentul se face pe o schemă fixă, într-o perioadă fixă pe care nu o poți amâna. Iar fenomenul lipsei de medicamente este de așa natură încât uneori ți-e și greu să-ți dai seama de ce se întâmplă asta. Însă, la modul general vorbind, există trei factori importanți care influențează existența sau inexistența medicamentelor pe piață”, a explicat Radu Gănescu, președintele Asociației pacienților cronici din România, pentru publicația Adevărul.

Cauzele care au dus la criza medicamentelor pentru bolnavii de cancer

Prima cauză a crizei medicamentelor, spune Radu Gănescu, ar fi procesul de achiziție birocratic. Astfel, spitalele achiziționează medicamentele în funcție de numărul de pacienți estimați, însă dacă acest număr fluctuează, atunci medicamentele se termină rapid, mai ales că spitalele nu au voie să aibă stocuri.

„Medicamentele nu se fac de azi pe mâine. Și, în general, și producătorii își fac și ei niște estimări. Dacă sunt 100.000 de pacienți care au nevoie de același produs trebuie să aibă 100.000 de componente, dacă sunt trei producători fiecare îți calculează altfel cantitatea. Sunt niște cote de piață care se fac”, a mai explicat Radu Gănescu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”