Criza superbacteriilor ar putea ucide 40 de milioane de oameni până în 2050, arată un nou studiu

Criza superbacteriilor s-ar putea înrăutăți, iar aproximativ 40 de milioane de oameni ar muri până în anul 2050, arată un nou studiu al cercetătorilor.
  • Publicat:
Criza superbacteriilor ar putea ucide 40 de milioane de oameni până în 2050, arată un nou studiu

Numărul oamenilor uciși din cauza infecțiilor rezistente la medicamente ar putea crește cu aproape 70% până în anul 2050.

În total, din 2025 până în 2050, în lume ar putea surveni peste 39 de milioane de decese direct atribuibile rezistenței antimicrobiene sau RAM, conform studiului, care a fost publicat recent în revista The Lancet.

Rezistența antimicrobiană apare atunci când agenții patogeni, precum bacteriile și ciupercile, dezvoltă capacitatea de a evita efectul medicamentelor utilizate pentru a le distruge.

Organizația Mondială a Sănătății a numit RAM (n.r. rezistența la antimicrobiene) „una dintre principalele amenințări la adresa sănătății publice și a dezvoltării la nivel mondial”, determinată de utilizarea greșită și excesivă a medicamentelor antimicrobiene la oameni, animale și plante, ceea ce poate ajuta agenții patogeni să dezvolte o rezistență la acestea.

Noul studiu relevă că, în ceea ce privește prevalența RAM și efectele acesteia, „ne așteptăm să se înrăutățească”, a declarat autorul principal, Dr. Chris Murray, director al Institutului pentru Metrica și Evaluarea Sănătății de la Universitatea din Washington.

„Avem nevoie să dăm atenția care se cuvine noilor antibiotice și a gestionării antibioticelor, astfel încât să putem aborda ceea ce este într-adevăr o problemă destul de mare”, a spus el, potrivit CNN.

Cercetătorii au estimat decesele și bolile atribuibile versus asociate cu rezistența antimicrobiană pentru 22 de agenți patogeni, 84 de combinații agent patogen-medicament și 11 infecții în 204 țări și teritorii din 1990 până în 2021. Un deces atribuibil rezistenței antimicrobiene a fost cauzat direct de aceasta, în timp ce un deces asociat cu RAM poate avea o altă cauză care a fost exacerbată de rezistența antimicrobiană.

Aproximativ 520 de milioane de înregistrări individuale au făcut parte din datele pentru realizarea acestor estimări. Cercetătorii au constatat că, din 1990 până în 2021, decesele cauzate de RAM au scăzut cu mai mult de 50% în rândul copiilor mai mici de 5 ani, dar au crescut cu mai mult de 80% în rândul adulților de 70 de ani și peste – tendințe care se preconizează că vor continua.

„Am avut aceste două tendințe opuse în curs de desfășurare: o scădere a deceselor RAM sub vârsta de 15 ani, în principal datorită vaccinării, programelor de apă și canalizare, unor programe de tratament și succesului acestora. Și, în același timp, există această creștere constantă a numărului de decese peste 50 de ani”, a mai explicat Dr. Chris Murray.

Urmărește CSID.ro pe Google News