Crizele de epilepsie sunt adesea subiectul marginalizării persoanei afectate. Discriminarea, stigma socială, întârzierea în diagnosticul corect și complet al formei de epilepsie, întârzierea în inițierea tratamentului, un bagaj de suferințe individuale, toate acestea reprezintă o problemă socială și constituie doar câteva dintre problemele cu care se confruntă persoanele cu epilepsie din România.
Peste 300.000 de români sunt afectați de epilepsie, iar șansa lor la o viață normală depinde de noi toți: de cum îi privim și de cât de mult suntem dispuși să renunțăm la prejudecăți și să înțelegem.
Asociația Pacienților cu Epilepsie din România a întocmai o listă cu 6 mituri eronate despre epilepsie.
Mitul: Epilepsia afectează inteligența.
FALS: persoanele cu epilepsie au în medie același nivel de inteligență precum cele fără epilepsie. Învățarea poate fi îngreunată dacă convulsiile/crizele de epilepsie sunt frecvente sau dacă medicamentele au efecte secundare foarte pronunțate, cum ar fi provocarea somnolenței și oboseală excesivă.
Cu toate acestea, epilepsia de obicei nu cauzează o inteligență mai mică. De fapt, unii oameni foarte talentați și străluciți au avut epilepsie, inclusiv câteva figuri istorice destul de influente, precum Sir Isaac Newton, Vincent Van Gogh, Ludwig van Beethoven, Agatha Christie și Napoleon.
Mitul: Te naști cu epilepsie. Cauza este genetică.
FALS: oricine poate dezvolta epilepsie, în orice moment. Unii oameni se nasc cu ea, în timp ce alții au prima criză la vârsta mijlocie. În timp ce genetica poate juca un rol, există și alte cauze mai frecvente ale epilepsiei, cum ar fi traumatismele craniene, tumorile cerebrale sau leziunile și accidentul vascular cerebral. În 65-70% din cazuri nu este cunoscută cauza epilepsiei.
Mitul: Persoanele cu epilepsie nu pot lucra, nu excelează la școală, nu au copii și nu pot duce o viață normală.
FALS: Probabil ați ghicit până acum că epilepsia nu împiedică pe cineva să se descurce bine la școală, să exceleze la locul de muncă, să aibă o familie și să ducă o viață normală. Epilepsia este o afecțiune medicală care poate fi gestionată, prin urmare, persoanele cu epilepsie pot duce adesea o viață normală.
Mitul: Epilepsia este severă și oamenii au adesea crize frecvente.
FALS: Unii oameni au convulsii frecvente, poate zilnic, în timp ce altele sunt mai controlate, experimentându-le doar o dată pe an. Unele persoane au o gestionare excelentă a crizelor și nu au mai avut una de un deceniu sau mai mult. Medicația pentru epilepsie oferă un control bun pentru majoritatea pacienților. Există unii, totuși, care nu sunt ajutați de tratament și au epilepsie netratabilă. Epilepsia afectează diferit pe toată lumea.
Mitul: Există un singur tip de convulsie.
FALS: De fapt, există mai mult de 40 de tipuri diferite de convulsii, iar crizele de epilepsie nu sunt cele mai frecvente. Convulsiile pot lua multe forme, inclusiv o privire goală, mișcare involuntară, conștiința alterată, o schimbare a senzației sau o convulsie.
Mitul: Convulsiile sunt întotdeauna urgențe medicale și ar trebui să sunați la 112.
FALS: De fapt, convulsiile nu sunt de cele mai multe ori urgențe medicale și nu este întotdeauna necesară o ambulanță. Cu toate acestea, ar trebui să sunați la 112 dacă: o criză durează 5 minute sau mai mult sau se repetă una după alta fără ca persoana să-și recapete cunoștința între ele; este prima convulsie a cuiva; persoana este rănită în timpul crizei (de exemplu, prin cădere); criza are loc în apă; persoana este însărcinată.