Ce stim deja: barbatilor le place sa simta adrenalina in aceeasi masura in care femeile adora sa se ingrijeasca sau sa mearga la shopping. Insa de multe ori, senzatiile tari fac victime in randul reprezentantilor sexului puternic. Se intampla frecvent in acest sezon, mai ales la mare, acolo unde partidele de volei de pe plaja sau plimbarile cu sky-jetul sunt mult prea intense incat uita complet ca se pot arde la soare. Consecintele nu se lasa mult asteptate!
Arsuri, oboseala, stari de lesin, dureri de cap, ameteli, greata – toate vin la pachet cu un week-end la plaja, o partida de pescuit sau jocurile de fotbal pe plaja din care au lipsit precautiile anti UVA si UVB.
In general, ideile preconcepute de genul „sunt rezistent la soare”, „am o piele inchisa la culoare si nu ma ard”, „mi-e lene sa reaplic crema solara” sau pur si simplu expunerea ore in sir in momente nepotrivite duc toate la starile enumerate mai sus.
Si trebuie sa recunoastem: indiferent de sfaturile dermatologilor din ultimii ani, exista inca multe persoane care cred ca trebuie sa profite de fiecare minut de soare ca sa simta ca vacanta a fost vacanta.
Iar barbatii sunt cei care nu prea refuza o portie generoasa de expunere la soare, combinata cu miscare si adrenalina. Asa ca peisajul litoralului romanesc si nu numai abunda in partide de volei, fotbal, badminton. La fel de populare sunt kitingul, windsurful, paraselingul si schiul nautic. Ca sa nu mai vorbim de plimbarile in viteza cu banana sau ski-jetul.
Insa ce au in comun toate aceste surse de distractie? Evident, expunerea la soare. Si nu intotdeauna in afara intervalului interzis de medici, intre orele 10 si 16. Si tocmai cand distractia este in toi, loveste si radiatia ultravioleta.
Din pacate, spiritul competitiv al oricarui barbat nu face fata agresiunii solare. Doar produsele cu SPF si regulile importante de hidratare permanenta, de purtarea a hainelor de bumbac, a ochelarilor de soare si a sepcilor fac posibila victoria in lupta cu soarele.
Asadar, barbatii trebuie sa stie ca produsele cu SPF se aplica in mod corect cu 30 de minute inainte de intalnirea cu soarele. Dupa doua ore de jocuri pe plaja, inot sau plimbari pe mare, produsele se reaplica. E nevoie de rabdare, pentru ca nu trebuie uitat nici un coltisor de piele: inclusiv ceafa, urechile, buzele, palmele si talpile trebuie protejate.
Cat priveste cantitatile, pentru a simplica aplicarea, unii specialisti recomanda minimum 60 de mg o data, adica in mare echivalentul unui paharel de de bautura.
Si apropo de alcool, orice barbat trebuie sa stie ca excesul nu face decat jocul nociv soarelui: deshidrateaza pielea si o transforma intr-o tinta usoara pentru ultraviolete. Asadar, orice desfatare alcoolica la malul marii trebuie combatuta cu apa din belsug.
Revenind la protectia anti ultraviolete, am descoperit un studiu britanic din 2006 care arata ca un produs cu SPF este mai eficient impotriva razelor soarelui daca nu este masat foarte puternic pe piele. In aceste conditii, sprayurile pot fi o solutie accesibila si la indemana pentru orice persoana care vrea sa castige timp pentru distractie pe plaja. Acestea se pulverizeaza si se fixeaza mult mai repede pe piele.