Urina poate spune multe despre sănătatea şi stilul de viaţă. Urina este „rezultatul muncii” rinichilor, care filtrează lichidele şi sângele şi elimină excesul de deşeuri şi apă.
Urina are aproximativ 95 la sută apă, iar restul sunt mii de compuşi – atât anorganici cât şi organici – care ies din corp. Anumite modificări ale urinei – culoare şi miros – sau modificări ale obiceiurilor de urinat pot indica faptul că aveţi o afecţiune medicală.
Modificările mirosului şi culorii urinei sunt de obicei inofensive, dar uneori pot indica o problemă medicală. Urina normală şi sănătoasă este de galbenă, clară, cu un miros uşor.
Dacă totul este în regulă, culoarea ar trebui să fie de un galben deschis spre auriu. Această nuanţă provine dintr-un pigment pe care corpul tău îl numeşte urocrom.
Dacă nu are deloc culoare, este din cauza faptului că aţi băut multă apă sau aţi luat un medicament numit diuretic, care vă ajută corpul să scape de lichide.
Urina foarte închisă la culoare ar putea fi un semn că eşti deshidratat şi trebuie să bei mai multe lichide imediat. Poate fi, de asemenea, un semn de avertizare asupra problemelor hepatice. Consultaţi medicul dumneavoastră dacă nu se îmbunătăţeşte după câteva zile în care v-aţi hidratat suficient.
Roz sau roşu: Unele alimente precum morcovii, murele, sfecla şi rubarba pot schimba urina într-o culoare roşiatică. Acesta poate fi, de asemenea, un efect secundar al unor antibiotice sau medicamente pentru tratarea infecţiilor urinare. Dacă toate aceste cauze se exclud, e bine să vă consultaţi cu medicul dvs. S-ar putea să aveţi sânge în urină, semn al unei boli renale, infecţie a tractului urinar, probleme de prostată sau tumori.
Portocaliu:Poate fi dată de administrarea medicamentelor precum vitamina B2 cu doze mari, a medicamentelor pentru tatarea infecţiilor urinare acutea. De asemena, poate fi un semn al deshidratării că există o problemă cu ficatul sau canalul biliar.
Albastru sau verde: Aceste nuanţe pot proveni din coloranţii alimentar sau din medicamentele pe alergii sau astm.
Urina tulbure: Indiferent de ce culoare este, ar trebui să vă consultaţi cu medicul dumneavoastră dacă arată în mod constant spumoasă şi neclare. Poate fi un semn că ai proteine în urină, ceea ce poate însemna că ai probleme cu rinichii.
Majoritatea oamenilor trebuie să-şi golească vezica urinară de până la opt ori pe zi. Cofeina, alcoolul şi anumite medicamente pot determina urinatul mai des. Femeile însărcinate merg mai des la toaletă, din cauza presiunii asupra vezicii urinare.
Persoanele în vârstă trebuie să meargă mai des decât altele, pentru că muşchi uretrali slăbesc în timp.
Dacă observaţi că urinaţi mai des decât de obicei, ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate, cum ar fi o infecţie a tractului urinar, o boală a rinichilor, diabet, o prostată mărită la bărbaţi, vaginite, cistite.
Atenţie: Mergeţi urgent la medic dacă apar dureri în zona inferioară a spatelui, febră, vărsături!