Cum abordam fimoza la bebelusi

Unii baietei se pot naste cu fimoza. Aceasta inseamna ca preputul este mai strans si glandul nu se poate decalota. Fimoza poate fi si foarte stransa, incat sa impiedice urinarea, dar cazurile sunt destul de rare. In jurul varstei de un an, medicul poate decide daca ii face sau nu baietelului debridarea.
  • Publicat:
Cum abordam fimoza la bebelusi
Cum abordam fimoza la bebelusi

Unii baietei se pot naste cu fimoza. Aceasta inseamna ca preputul este mai strans si glandul nu se poate decalota. Fimoza poate fi si foarte stransa, incat sa impiedice urinarea, dar cazurile sunt destul de rare. In jurul varstei de un an, medicul poate decide daca ii face sau nu baietelului debridarea. Aceasta manevra, executata de un medic cu experienta, dureaza cateva secunde.

La cateva zile dupa nastere, fiecare mamica va primi din partea specialistului neonatolog anumite indicatii si in privinta igienei nou-nascutului. Asa mi s-a intamplat si mie in maternitatea Cantacuzino, acum aproximativ un an si jumatate.

Cum primul meu copil nascut este baietel, neonatologul mi-a recomandat la vremea aceea inclusiv manevre usoare de decalotare, pentru largirea treptata a inelului fibros care era strans in jurul glandului copilasului. Astfel, sustine el, igiena genitala a micutului avea sa fie mai buna si il scutea de o alta manevra – debridarea facuta de medic in jurul varstei de un an.

Pentru ca eram la prima nastere si absolut toate informatiile erau noi pentru mine, am urmat cu strictete indicatiile primite in maternitate si apoi de la medicul pediatru pe care nu l-am cautat prea mult. Era acelasi care ma tratase si pe mine de diverse neplaceri imediat dupa ce am vazut lumina zilei.

Timp de un an, in fiecare zi, bebe nu a ratat baita si nici ritualul lung de igiena care cuprindea: curatarea urechilor, a nasului cu apa marina sterila, masajul cu ulei de masline sau cu alte uleiuri destinate nou-nascutilor. Si nu a scapat nici de aceste manevre blande de decalotare pe care neonatologul din maternitate mi le-a exemplificat suficient de clar.

CU MICUTUL ROBERT LA CONTROL – Oricum, in jurul varstei de un an, cred ca oricine putea observa ca manevrele in cazul baietelului meu nu dadusera nici un rezultat. In vremea aceea, am ajuns intamplator, pentru un consult general, la un medic care lucra la spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” si care ne-a scris un bilet de trimitere pentru sefa Sectiei de Urologie a acestui spital.

Am ajuns intr-o vineri, insa medicul pe care il cautam era in operatie si nu ne-am intalnit. Am revenit luni la camera de garda a aceluiasi spital, unde era un vacarm greu de imaginat. Sala de asteptare, suficient de mare, era plina cu parinti si copii si fiecare micut vorbea pe limba lui.

Aici, Robert, copilul meu, plangea de fiecare data cand vedea pe cineva imbracat in halat alb. Din nefericire, a fost evaluat de doi medici, pentru ca se schimbau turele. Oricum, ambii au spus acelasi lucru in fata mai multor rezidente si studente la medicina:

„Preputul copilului e foarte strans si trebuie neaparat operat. Nu se poate rezolva printr-o simpla manevra”. In plus, avea nevoie de anestezie generala, lucru care, pe mine cel putin, m-a speriat foarte rau.

Al doilea medic care l-a consultat la camera de garda a adaugat ca: „Prin decalotari repetate, se produc mici leziuni care duc la cicatrici care mai curand stramteaza inelul fibros decat sa-l largeasca”. Ma uitam uluita la doamna care imi povestea cum i-am facut rau propriului copil mai bine de un an. Dar era indicatia pe care o primisem din maternitate…

Mergi la pagina urmatoare ––>

ANESTEZIE GENERALA IN CAZUL DEBRIDARII – Aceasta interventie necesita o zi sau doua de spitalizare si foarte multe documente dupa care trebuie sa alergi cateva zile. Atunci m-a apucat putin panica gandindu-ma ca un copil atat de mic va avea parte inclusiv de o anestezie generala.

Din fericire, in zilele urmatoare am ajuns, pentru un interviu, la un medic pediatru cu experienta si i-am povestit aceasta problema personala. Doamna doctor mi-a spus, evident, sa vin cu el sa il vada, lucru care s-a si intamplat la inceputul acestui an. Marturisesc sincer ca ma asteptam sa ma trimita iar la un spital si s-o iau de la capat.

La consultatie, am intarziat, spre disperarea mea, o jumatate de ora, pentru ca traficul a fost infernal. Dupa scuzele de rigoare, mainile ferme ale medicului l-au examinat profesionist pe micutul care plangea pentru ca nu suporta doctorii. Nici pana acum nu mi-am dat seama cum ii recunoaste…

Oricum, nu am observat ca doamna doctor Niculina Jianu a venit cu doua tampoane si, in cateva secunde, i-a facut „debridarea dorsala”, adica preputul i-a fost impins in jos spre gland fara sa-i produca vreo rana. Problema se rezolvase inainte sa-mi dau eu seama ce-i face. Si, dupa sunetele pe care le-a scos Robert, se rezolvase chiar fara durere, doar cu un disconfort.

Ulterior, medicul mi-a spus ca o zi sau doua va avea neplaceri cand urineaza, ceea ce s-a si intamplat, dar ca acestea nu sunt mari. Am primit reteta, un antibiotic crema si am plecat acasa. E adevarat, noaptea a inceput sa planga pentru ca nu mai voia sa urineze si asa a beneficiat de o baita pe la ora doua.

Ni s-a spus ca, daca evita sa urineze din cauza posibilei dureri, sa il scufundam in apa calda, unde nu va avea nici o problema la mictiune. Oricum, disconfortul produs de aceasta manevra n-a durat mai mult de 3 zile. Si uite asa am scapat de o operatie inutila si de anestezia generala…

Imediat dupa debridare, pot sa apara usturimi la mictiune. Daca observam ca micutul nu uda scutecul din cauza fricii de durere, trebuie sa il scufundam in apa calda, unde nu va mai avea nici o neplacere daca vrea sa urineze. Atentie! Trebuie neaparat sa urineze normal si sa nu se abtina.

„In cazul fimozei, secretia care se aduna sub preput poate sa produca o infectie si atunci copilul poate sa aiba o problema la mictiune, cand elimina jetul, sau sa faca inclusiv complicatii de genul infectiilor urinare”, spune medicul primar pediatru Niculina Jianu. Acesta este motivul pentru care, in jurul varstei de un an, trebuie sa rezolvata aceasta problema, daca preputul este mai strans si glandul nu se poate decalota.

„E ideala varsta de un an pentru ca, cu cat copilasul e mai mare, cu atat e mai constient. Mai ales ca un medic cu experienta rezolva aceasta problema minora in cateva secunde fara sa-l raneasca pe baietel. Se folosesc doar doua fese cu rivanol”, adauga medicul Niculina Jianu. Imediat dupa debridare, cand preputul nu mai este atat de strans, urmeaza sa spalam zona genitala a baietelului in fiecare seara, cu apa si sapun de copii, si sa aplicam un antibiotic sub forma de crema pentru cateva zile.

Vezi si video: Nu faceti acasa manevre de corectare a fimozei la bebelus!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Infectia urinara se transmite prin sex?
Infectia urinara se transmite prin sex?