Cum ajută RMN-ul la diagnosticarea și stadializarea cancerului mamar

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum ajută RMN-ul la diagnosticarea și stadializarea cancerului mamar
Sursa foto: Shutterstock

RMN-ul mamar poate fi atât o metodă de screening la pacientele care prezintă factori de risc în dezvoltarea cancerului de sân, cât și o investigație complementară mamografiei sau ecografiei. De asemenea, cu ajutorul acestei investigații imagistice pot fi depistate țesuturi tumorale „restante” după intervenții chirurgicale sau poate fi monitorizată evoluția pacientei în urma chimioterapiei.

Când este indicat RMN-ul mamar și la ce ajută

Când este recomandat RMN-ul la sân?

Examenul IRM mamar are indicații clare și este aproape indispensabil ca metodă de screening la pacientele cu mutații pe genele supresoare tumorale BRCA 1 și BRCA 2 sau la pacientele cu iradiere în manta pentru boala Hodgkin la vârsta mai mică de 20 ani. Pe de altă parte, este util în completarea investigațiilor imagistice senologice clasice (mamografie și ecografie).

Cât de eficient este RMN-ul mamar în depistarea cancerului la sân?

RMN-ul mamar reprezintă cea mai sensibilă modalitate imagistică de detectare a leziunilor mamare (>95%), dar cu specificitate moderată (72%), având în vedere că atât leziunile maligne cât și cele benigne se încarcă cu contrast, făcând uneori dificilă încadrarea acestora.

Tocmai din acest motiv, cele mai bune rezultate în diagnosticul leziunilor mamare cu ajutorul examenului IRM sunt obținute atunci când interpretarea acestuia este corelată cu examenele imagistice anterioare, respectiv mamografie, ecografie mamară sau sonoelastografie, cu istoricul personal și cu datele consultației senologice.

Ce alte probleme mai pot fi depistate printr-un RMN mamar?

Cu ajutorul examenului IRM mamar putem caracteriza suplimentar o anomalie mamară decelată ecografic sau mamografic, putem evalua extensia reală a unei leziuni neoplazice dovedite, în cadrul bilanțului preoperator.

De asemenea, RMN-ul mamar ajută la depistarea țesutului tumoral restant, după intervenții chirurgicale conservatoare (de tip sectorectomie) cu margini de rezecție pozitive.

În același timp, putem evalua răspunsul la chimioterapie a unui neoplasm mamar sau putem confirma o suspiciune de recidivă tumorală locală. Nu în ultimul rând, putem evalua complet pacientele cu adenopatii axilare la care nu se identifică cu certitudine, mamografic și ecografic, o leziune mamară.

RMN-ul se recomandă anual femeilor la risc să dezvolte cancer la sân

Pentru femeile care prezintă un risc crescut de cancer mamar este indicat doar RMN-ul sau și mamografia?

Este bine cunoscut faptul că pacientele cu mutații pe genele supresoare tumorale BRCA 1 au risc de 87% de a dezvolta de-a lungul vieții un cancer mamar, iar pacientele cu mutații pe genele supresoare tumorale BRCA 2 au risc de 56% de a dezvolta de-a lungul vieții un cancer mamar.

Din acest motiv, ghidurile de screening recomandă RMN-ul mamar anual, începând cu vârsta de 25 ani, la care se adaugă mamografia digitală cu tomosinteză începând cu vârsta de 30 ani.

RMN-ul la sân înlocuiește mamografia sau ecografia mamară, sau este o metodă de diagnosticare complementară?

Examenul IRM mamar este o metodă imagistică destinată a fi o ustensilă suplimentară de investigare a sânului, împreună cu mamografia și ecografia, nu pentru înlocuirea acestora. Deși examenul IRM mamar este un test extrem de sensibil, există tipuri de cancer care rămân vizibile doar pe mamografie.

De asemenea, există cancere care pot fi decelate IRM, nevizualizabile mamografic, dar există și posibilitatea de a descoperi leziuni așa-numit „fals pozitive”, care se dovedesc a nu fi cancere la examenul histopatologic. Tocmai de aceea examenul IRM mamar nu este recomandat ca test de screening la femeile cu risc mediu de a dezvolta un cancer mamar.

În ce constă un RMN mamar și care sunt contraindicațiile

Cum ne pregătim pentru efectuarea unui RMN la sân și cât durează?

Sunt câteva recomandări pe care pacienta trebuie să le aibă în vedere, înainte de efectuarea RMN-ului mamar:

  • pentru femeile aflate la vârsta fertilă, perioada optimă de efectuare a RMN-ului mamar este în intervalul ziua 7-14 a ciclului menstrual;
  • dacă aveți istoric de reacții alergice, se recomandă inițial un consult alergologic (este posibil să primiți un tratament medicamentos care să diminueze riscul unei reacții alergice la administrarea substanței de contrast paramagnetice intravenos);
  • informați medicul dacă sunteți însărcinată (RMN-ul nu este recomandat în primul trimestru de sarcină) sau dacă alăptați;
  • renunțați la materialele metalice vestimentare și menționați dacă aveți dispozitive medicale implantate (stimulator cardiac, defibrilator cardiac implantabil, proteză articulară metalică, implanturi cohleare, valve cardiace artificiale).

Investigația durează în medie 40-45 de minute, inițial cu scanare a unor secvențe native, completate apoi de câteva secvențe efectuate după administrarea substanței de contrast paramagnetice intravenos.

Pacienta este poziționată în decubit ventral (pe burtă), cu mâinile ușor întinse și sânii în antena dedicată. Este esențial ca pacienta să evite orice mișcare pe durata întregii investigații, pentru a nu forța operatorul să repete secvențele artefactate de mișcare sau chiar reexaminarea integrală.

În cazul pacientelor cu implant mamar, acest control este sigur?

RMN-ul mamar este extrem de indicat la pacientele cu mamoplastie de augmentare, atât pentru evaluarea integrității implanturilor mamare, cât și pentru depistarea sau caracterizarea completă a unor eventuale leziunii mamare decelate palpator sau ecografic, mai ales în contextul în care la aceste paciente mamografia este dificil de efectuat, pentru că de cele mai multe ori nu se poate realiza compresia optimă a țesutului mamar.

Consultant de specialitate: Dr. Liana Păuna, medic primar radiologie și imagistică medicală, cu specializare în RMN de sân și pelvis feminin.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult