Cum ajutam organismul sa lupte cu bolile de sezon

Desi ne deranjeaza, majori­tatea simpto­melor care apar in bolile de tip viral sunt benigne si benefice, pentru ca de obicei tradeaza un efort al organismului pentru a elimina substantele toxice acumulate la contactul prelungit cu o cantitate mare de microorganisme.
  • Publicat:
Cum ajutam organismul sa lupte cu bolile de sezon
Cum ajutam organismul sa lupte cu bolile de sezon

Desi ne deranjeaza,
majori­tatea simpto­melor care apar in bolile de tip viral sunt
benigne si benefice, pentru ca de obicei tradeaza un efort al
organismului pentru a elimina substantele toxice acumulate la
contactul prelungit cu o cantitate mare de
microorganisme.

De aceea, in timpul acestor boli, apare o cantitate mare de
mucozitati, mai mult sau mai putin dense. Prima masura care trebuie
luata este sa le fie respectata evolutia si sa se permita ca aceste
substante toxice sa fie eliminate, deci mecanismele depurative nu
trebuie blocate. Daca reducem capacitatea de depurare a
organismului, ne slabim sistemul imunitar.

Imunitate si alimentatie

Ce legatura exista intre ali­men­tatie si imunitate? Desi­gur, o
legatura importanta: ce mancam, asta suntem… sau vom fi. Legatura
este si mai evidenta in cazul siste­mului imunitar, care este
responsabil cu suprave­ghe­rea patrunderii agentilor straini in
organism.

Iar o alimentatie inadecvata si, mai ales, o ali­men­tatie plina de
substante artificiale ii poate produce acestui sistem o stare de
hi­per­sensibilitate care, pe ter­men mediu, slabeste apa­ra­rea
organismului. Unele ali­mente sunt suspectate ca ar cauza
asemenea caderi ale sistemului defensiv.

De exem­plu, grasimile de calitate bio­logica inferioara. Printre
ele se numara asa-numitele „grasimi hidrogenate”,
pre­zente in produsele de pati­se­rie industriala
si in multe alte alimente care contin grasimi in compozitia lor,
desi nu sunt la vedere (sunt asa-numitele „grasimi ascunse”, care
ajung sa reprezinte chiar 50% din grasimile din alimentatia
stan­dard).

Desigur, alter­na­tiva o reprezinta consumul de grasimi cu
inalta calitate bio­logica
, cum sunt cele din ule­iu­rile
extravirgine presate la rece sau din fructele uscate.

„Manual de medicina naturista” de dr. J. L. Berdonces,
Editura All, 704 pag., 149,90 lei

Citeste mai multe in editia tiparita a revistei „Ce se
intampla, Doctore?”

Citeste si: Top 5 plante medicinale pro
imunitate


Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult