Desi ne deranjeaza,
majoritatea simptomelor care apar in bolile de tip viral sunt
benigne si benefice, pentru ca de obicei tradeaza un efort al
organismului pentru a elimina substantele toxice acumulate la
contactul prelungit cu o cantitate mare de
microorganisme.
De aceea, in timpul acestor boli, apare o cantitate mare de
mucozitati, mai mult sau mai putin dense. Prima masura care trebuie
luata este sa le fie respectata evolutia si sa se permita ca aceste
substante toxice sa fie eliminate, deci mecanismele depurative nu
trebuie blocate. Daca reducem capacitatea de depurare a
organismului, ne slabim sistemul imunitar.
Imunitate si alimentatie
Ce legatura exista intre alimentatie si imunitate? Desigur, o
legatura importanta: ce mancam, asta suntem… sau vom fi. Legatura
este si mai evidenta in cazul sistemului imunitar, care este
responsabil cu supravegherea patrunderii agentilor straini in
organism.
Iar o alimentatie inadecvata si, mai ales, o alimentatie plina de
substante artificiale ii poate produce acestui sistem o stare de
hipersensibilitate care, pe termen mediu, slabeste apararea
organismului. Unele alimente sunt suspectate ca ar cauza
asemenea caderi ale sistemului defensiv.
De exemplu, grasimile de calitate biologica inferioara. Printre
ele se numara asa-numitele „grasimi hidrogenate”,
prezente in produsele de patiserie industriala
si in multe alte alimente care contin grasimi in compozitia lor,
desi nu sunt la vedere (sunt asa-numitele „grasimi ascunse”, care
ajung sa reprezinte chiar 50% din grasimile din alimentatia
standard).
Desigur, alternativa o reprezinta consumul de grasimi cu
inalta calitate biologica, cum sunt cele din uleiurile
extravirgine presate la rece sau din fructele uscate.
„Manual de medicina naturista” de dr. J. L. Berdonces,
Editura All, 704 pag., 149,90 lei
Citeste mai multe in editia tiparita a revistei „Ce se
intampla, Doctore?”
Citeste si: Top 5 plante medicinale pro
imunitate