Am umblat prin cabinetele mai multor medici ortodonţi pentru că fiul meu cel mare a avut probleme cu dantura. Din păcate, predispoziţia genetică şi-a spus cuvântul şi a purtat de mic tot felul de aparate preortodontice care nu l-au ajutat, însă, foarte mult. Abia la 15 ani am ajuns la un specialist care ne-a explicat de ce demersurile celorlalţi medici ortodonţi nu au dat rezultate. Toţi cei dinainte s-au preocupat de alinierea dinţilor, când, de fapt, adevărata problemă avea legătură cu maxilarele copilului. Acum,băiatul meu poartă un aparat (realizat într-un laborator sofisticat de la Londra) care îl va ajuta – cât se mai poate la această vârstă – să îi modifice toată structura mandibulei.
Întrebarea care mă frământă de când am realizat că am fi putut face mai mult pentru dantura copilului meu dacă ajungeam la medicul potrivit la o vârstă mai fragedă, este, cum alegi, de fapt, cel mai bun ortodont?
Şi am avut o discuţie interesantă cu Marinela Bănică, medic ortodont cu multiple stagii în străinătate, cu practică pedagogică la Facultatea de Stomatologie, Catedra de Ortodonţie şi Ortopedie Dento-Facială UMF Carol Davila.
“În zilele noastre, medicii ortodonţi pot face infinit mai mult decât să îndrepte dinţii”, mi-a spus încă de la începutul discuţiei doamna doctor. “Sculptarea unui zâmbet frumos necesită o atenţie specială detaliilor dentare care merge dincolo de simpla aliniere a dinţilor”. Şi i-am adresat dânsei cele mai frecvente întrebări pe care orice părinte ar trebui să şi le pună atunci când caută un medic ortodont.
Care e perioada cea mai potrivită să încep tratamentul ortodontic al copilului?
Asociaţia de Ortodonţie recomandă ca fiecare copil să fie evaluat ortodontic nu mai tîrziu de vârsta de 7 ani, însă eu recomand ca prima evaluare să fie facută la vârsta de 3 ani şi ar trebui să fie obligatorie! Intervenţia precoce poate preveni pe viitor probleme grave şi ireversibile şi poate elimina chiar nevoie de a purta aparat dentar.
Mai exact ce e nevoie de făcut?
La consultaţia initială, medicul va evalua zâmbetul şi va diagnostica orice problemă de ortodonţie care necesită atenţie. Echipa noastră doreşte să îţi ofere o înţelegere completă a nevoilor ortodontice ale copilului, fără nici un fel de confuzie. Încurajăm pacienţii să pună cât de multe întrebări, astfel încât să se simtă încrezător şi în siguranţă în ceea ce priveşte un plan de tratament care îi va schimba întreaga viaţă.
Care va fi frecvenţa vizitelor?
În funcţie de tipul de tratament, programările la medic se desfăşoară cu o frecvenţă de 2 pînă la 8 săptămâni. De regulă, vizitele la medic sunt programate cam la 4 săptămâni.
Cât timp va dura tot procesul?
Durata tratamentului depinde de numărul de intervenţii corectoare ale alinierii dinţilor şi maxilarelor. De aceea, durata estimată a tratamentului diferă de la pacient la pacient. Pentru unele persoane cu un minim de probleme poate dura chiar între 6 şi 8 luni. Pentru altele, care necesită tratamente extinse, elaborate, durata tratamentului poate ajunge la 36 de luni până la complete repoziţionare a dinţilor.
Cum îmi dau seama că medicul la care apelez e la curent cu toate inovaţiile în domeniu?
Cu cât mai dotat arată cabinetul medical cu atât mai multe şanse sunt ca medicul ortodont să fie conectat la toate informaţiile de ultimă oră din domeniu şi să fie genul de medic care investeşte timp şi resurse financiare pentru a se perfecţiona continuu şi pentru a se menţine conectat la tot ce apare nou în domeniu. La fel de important e să te asiguri că medicul ortodont foloseşte cele mai noi tehnologii în domeniul elementelor de îndreptare a dinţilor. Cele mai recente inovaţii şi tehnologiile digitale în domeniul aparatelor dentare precum Sure Smile sau Invisalign înseamnă rezultate mai bune în tratament şi timp mai puţin petrecut la cabinet. Un medic ortodont certificat, cu studii postspecializare, experimentat şi la zi cu toate noutăţile în domeniu poate garanta rezultate de succes.
La finalul interviului, doamna doctor Marinela Bănică ne-a oferit şi 4 recomandări de care însăşi dumneaei ar ţine cont dacă ar căuta un medic ortodont pentru propriul copil.
▪ Cere referinţe de la prieteni şi cunoscuţi:
Întreabă persoanele în care ai încredere cum au procedat ei în situaţii similare? Ce le-a plăcut şi ce nu la medicii ortodonţi, la asistentele medicale, la procedurile şi tehnicile medicale care le-au fost indicate? Specialiştii în chirurgie maxilo-facială pot fi o excelentă sursă de recomandare. Poţi întreba şi stomatologii, dar cum şi ei pot efectua intervenţii ortodontice minore, e posibil să existe un conflict de interese.
▪ Documentează-te asupra studiilor şi specializărilor medicului ortodont
Pentru a deveni ortodont, medicul respectiv trebuie să urmeze patru ani de studii de medicină dentară, apoi 3 ani de specializare în ortodonţie însă pentru a fi un bun ortodont este nevoie de multe studii extra şi o experienţă de peste 10 ani de practică ortodontică exclusivă. Verifică unde au fost făcute aceste studii.
▪ Alege o locaţie cât mai convenabilă: Tratamentul ortodontic necesită multe vizite la cabinet, pentu o perioadă îndelungată, aşadar alege o locaţie convenabilă, relativ aproape de şcoala copilului, de biroul tău sau de casă. E bine să verifici locurile de parcare de lângă cabinet, precum şi traficul în zonă la orele la care îţi stabileşti programările.
▪ Cere o a doua opinie … şi chiar a treia: Doctorii au moduri diferite de a trata aceeaşi problemă. Unii sunt mai direcţi, mai duri, alţii cer o disciplină strictă, mai ales când e vorba de copii. Fă-ţi timp să consulţi 2-3 medici şi să compari stilul, practica, preţurile. Un medic corect te va avertiza dacă sunt anumite limitări ale unor tratamente specifice sau dacă anumite rezultate dorite nu pot fi atinse. Doar pentru că un anume caz a apărut în presă asta nu înseamnă că acel tratament care a funcţionat la acea persoană va fi cel potrivit pentru tine sau copilul tău.