Dacă termenul de „cancer” este perceput de cei mai mulți dintre noi ca unul cu implicații majore, când vorbim de cancerul de piele, acesta este cu atât mai periculos cu cât poate lua forme în aparență inofensive: mici semne, bubițe sau alunițe care pot fi trecute ușor cu vederea de o persoană care nu știe să recunoască primele semne.
Aflăm cum arată în realitate cancerul de piele de la Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog și fondatoarea Societății Române de Medicină Estetică și Dermatologie Cosmetică și Chirurgicală.
Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent tip de cancer de piele și apare de obicei pe zonele expuse la soare, cum ar fi fața și gâtul. Poate avea un aspect variabil, dar în general se prezintă ca o pată sau o umflătură perlată, translucidă sau cu o margine lucioasă.
Poate sângera ușor și se poate dezvolta o crustă în centrul leziunii.
Carcinomul spinocelular se dezvoltă în celulele scuamoase ale pielii. Se poate forma ca o leziune scuamoasă sau ca un nodul roșu dur, care se poate dezvolta ulterior într-o ulcerație deschisă.
Carcinomul spinocelular apare adesea pe zonele expuse la soare, cum ar fi fața, urechile, buzele și spatele mâinilor.
Citește și: Ce se întâmplă dacă rupi sau tai o aluniță acasă. Poți face cancer?
Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer de piele și poate apărea în orice parte a corpului, inclusiv în zonele care nu sunt expuse la soare.
Caracteristica distinctivă a melanomului este schimbarea unei alunițe existente sau apariția unei noi alunițe care prezintă asimetrie, margini neregulate, culoare neuniformă (mai multe culori într-o aluniță) și diametru mai mare de 6 mm.
Melanomul poate avea o varietate de culori, cum ar fi maro, negru, roșu, albastru sau albicios.
Citește și: Simptome și terapii în melanomul malign
Carcinomul cu celule Merkel este un tip rar de cancer de piele care se dezvoltă în celulele responsabile pentru detectarea atingerii.
Carcinomul cu celule Merkel apare adesea sub formă de o pată roșie, roz sau violacee la nivelul pielii, care poate fi netedă sau ridicată. Este comun în zonele expuse la soare, cum ar fi fața, gâtul și brațele.
Citește și: Semnul „tăcut” de pe unghii care îți arată dacă ai cancer
Alte tipuri de cancer de piele, mai rare, pot fi dermatofibrosarcoma protuberans, angiosarcomul cutanat și limfomul cutanat. Acestea pot avea aspecte variabile și pot apărea în diferite zone ale corpului.
De exemplu, am avut un pacient cu un melanom amelanotic, o formă rară de cancer de piele. Pentru acesta leziunea era doar o pată discretă, ușor rozalie și albicioasă la nivelul antebrațului. Ușor de ignorat pentru oricine, uneori chiar și pentru un dermatolog!
Citește și: Alunițe suspecte – 8 semne că trebuie să ajungi neapărat la medic pentru o examinare
Cea mai eficientă armă împotriva afecțiunilor de orice fel este prevenția! Acest lucru înseamnă în primul rând mersul la un control periodic.
În general, cu cât sunt detectate mai devreme afecțiunile pielii de orice fel, dar mai ales cancerul de piele, cu atât sunt mai mari șansele de vindecare și tratament.
Prin urmare, efectuarea unui control anual al pielii poate ajuta la detectarea cancerului de piele în stadiile incipiente și poate fi crucială pentru prevenirea complicațiilor, a intervențiilor chirurgicale de mare amploare sau chiar a decesului.
Ideal ar fi ca pacientul să vină la control chiar și atunci când nu prezintă leziuni vizibile la nivelul pielii! În acest mod medicul stabilește profilul pacientului, încadrează pielea pacientului într-unul dintre cele 5 fototipuri, fotografiază pielea și alunițele active, semnalează orice alte probleme de piele observate și, poate cel mai important, educă activ pacientul cu privire la riscul de apariție a unei afecțiuni cutanate și propune o strategie de screening și de îngrijire a pielii pentru anii ce vor urma.
Citește și: Ce riscă românii care se expun necugetat la soare. Interviu cu dr. Mihaela Leventer