Ficatul lucrează în permanență, iar printre responsabilitățile pe care le are se numără filtrarea toxinelor din sânge, echilibrarea micro și macronutrienților și reglarea hormonilor. Atunci când nu mai funcționează corespunzător, există câteva semne și simptome care îți indică acest lucru, dar lăsată netratată poate progresa și se poate ajunge la insuficiență renală, o afecțiune care-ți poate pune viața în pericol. Din fericire, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni bolile de ficat, iar dacă deja de confrunți cu ficatul gras, află că poți îmbunătăți sănătatea ficatului în mod natural, fără să te coste ceva.
Schimbările din stilul de viață pot afecta sănătatea generală și, în special, sănătatea ficatului pe termen lung. Pe lângă faptul că te protejează de bolile de ficat, te și ajută să le ții sub control pe cele deja existente.
Ficatul procesează fiecare băutură alcoolică pe care o consumi, inclusiv vinul, berea și băuturile spirtoase. Cu cât bei mai mult, cu atât ficatului îi este mai greu să funcționeze. Consumul de alcool în exces duce la distrugerea celulelor ficatului și astfel apar diferite boli de ficat asociate consumului de alcool:
Pentru a le evita, ia în calcul recomandările specialiștilor: un pahar de alcool pentru femei și două pentru bărbați.
Nu ar trebui să te surprindă faptul că dieta joacă un rol esențial în sănătatea ficatului. Pentru a te asigura că aceasta este benefică pentru ficat pe termen lung, încearcă următoarele:
Activitatea fizică nu este benefică doar pentru sistemul cardiovascular și musculoscheletal, ci și pentru ficat. O cercetare din 2018 arată rolul exercițiilor în bolile de ficat gras non-alcoolic, una dintre cele mai întâlnite boli de ficat.
Cercetătorii au concluzionat că atât exercițiile cardio, cât și cele de rezistență ajută la prevenirea acumulării grăsimii în ficat.
Nu trebuie să alergi la maratoane pentru a te bucura de aceste beneficii. E nevoie doar să mergi, să iei parte la clasele de aerobic sau poate să mergi cu bicicleta.