Cum funcționează articulațiile și cum putem avea grijă de ele

Oasele, articulațiile, mușchii și tendoanele formează sistemul locomotor și au rolul de a menține corpul în poziție bipedă, rol de protecție a organelor interne și rol în mișcare.
Cum funcționează articulațiile și cum putem avea grijă de ele
Cum funcționează articulațiile și cum putem avea grijă de ele

Având în vedere că 8 din 10 persoane acuză dureri la nivel articular, haideți să vedem ce sunt articulațiile și cum putem avea grijă de ele. Articulația este un cumul de elemente care îmbină două sau mai multe oase. Cele 206 oase din corpul omului sunt susținute de 368 de articulații dintre care 86 sunt la nivelul craniului și 76 la nivelul coloanei vertebrale și pelvisului. Oasele, articulațiile, mușchii și tendoanele formează sistemul locomotor și au rolul de a menține corpul în poziție bipedă, rol de protecție a organelor interne și rol în mișcare.

Principalele funcții ale articulațiilor sunt cele de facilitare a mișcărilor și flexibilitatea sistemului locomotor. Articulațiile se clasifică din perspectiva unghiului mișcării posibile, numărului de oase implicate; practic din punct de vedere al complexității articulației.

Cum sunt clasificate articulațiile și din ce sunt ele formate

Clasificarea articulațiilor se face:

  • din punct de vedere histologic: fibroase, cartilaginoase și articulții sinoviale;
  • din punct de vedere funcțional: sinartroze (sunt articulații fibroase- imobile și se împart în trei categorii: sinostoza- ex. articulațiile de la nivelul craniului, sincondroza- ex. articulația care unește sternul de primul rând de coaste și sindesmoza- ex. simfiza pubiană ), amfiatroze (cartilaginoase- ușor mobile) și diartroze (unesc oasele lungi- sunt sinoviale și se mișcă liber).

Articulațiile fixe sau fibroase sunt formate preponderent din colagen și nu au cavitate articulară. Sunt de trei tipuri: suturi, gomfoze și sindesmoze.
Suturile se găsesc la nivelul craniului, iar gomfozele în cavitatea orală.

Articulațiile cartilaginoase unesc oasele prin cartilaj hialin sau fibrocartilaj și se împart în:

  • articulații cartilaginoase primare- formate doar din cartilaj hialin și sunt ușor mobile sau imobile;
  • articulații cartilaginoase secundare- sunt articulații ușor mobile formate din cartilaj hialin sau fibrocartilaj.

Articulațiile sinoviale sunt articulațiile funcționale ale corpului. Cavitatea articulară conține lichid sinovial cu rol în facilitarea mișcărilor.

În funcție de mișcarea pe care o permite articulația sinovială se clasifică în:

  • Articulație glisantă- două suprafețe plane care alunecă una peste alte- ex. carpieni;
  • Articulație de tip balama- permite realizarea mișcărilor de tip flexie, extensie- ex. articulația cotului;
  • Articulație pivot- permite mișcarea de rotație în jurul unei axe;
  • Articulația condiloidă- face mișcarea de adducție (apropiere) fără rotație;
  • Articulația șa- permite două planuri de mișcare- flexie/ extensie și abducție(îndepărtare);
  • Articulația sferică-  permite mișcarea de abducție(îndepărtare)/adducție (apropiere) și rotație-ex. articulațiile șoldului și umărului.

Articulațiile sunt formate din:

  • suprafață articulară sau zona de contact a oaselor. Această zonă este acoperită cu cartilaj articular. Cartilajul articular- are rolul de a reduce frecarea dintre cele doua oase ale articulației în timpul mișcării și contribuie la amortizarea șocurilor (ex. în timpul alergării/ săriturilor). Calitatea cartilajului este afectată dacă articulația este imobilizată pentru o perioadă lungă de timp.
  • capsula articulară- are rolul de a separa articulația de elementele din imediata apropiere. Astfel se asigură menținerea unor constante dinamice ale mediului intern. Capsula e formată din două tipuri de membrane: fibroasă și sinovială. Membrana fibroasă contribuie la formarea ligamentelor care unesc oasele în articulații și au rol în rezistența la tracțiune. Membrana sinovială are rol în reduceriea frecării și pentru absorbția șocurilor;
  • componente intra- articulare: discuri articulare, meniscuri articulare, ligamente.

Articulațiile fiind elemente ale corpului utilizate zilnic avem șanse ca cel puțiin o dată în viață să ne confruntăm cu o durere articulară acută sau în cazurile mai grave cu dureri articulare cronice. Ideal este să avem grijă de articulații prin intermediul alimentației și sportului.

Dieta pentru articulații sănătoase

Alimentele recomandate a fi consumate pentru a sprijini sănătatea articulațiilor sunt:

  • uleiul de măsline extra- virgin- crește nivelul de lubricin- proteină din lichidul sinovial;
  • citricele- sunt recomandate pentru aportul de vitamina C, element necesar pentru articulații sănătoase. Vitamina C contribuie la formarea colagenului- oferă elasticitate ligamentelor, cartilajelor, tendoanelor- elemente din structura articulațiilor;
  • chefirul- poate contribui la un nivel scăzut al markerilor inflamatori și la o rigiditate articulară mai mică;
  • somonul- este bogat în acizi grași omega- 3 ce contribuie la reducerea inflamației articulare. Recomandat în special persoanelor cu diferite forme de artrită;
  • curcuma- conține curcumina, antioxidant puternic cu rol în reducerea cantițății de compuși inflamatori din celulele cartilaginoase;
  • produsele lactate degresate- sunt recomandate pentru aportul de calciu necesar sistemului osos; sănătatea sistemului articular este în strânsă legătură cu cea a sistemului osos- cu cât oasele sunt mai puternice cu atât preiau din presiunea exercitată asupra articulațiilor.

Sportul și articulațiile

Orice formă de mișcare este recomandată pentru a ne menține într-o formă cât mai bună, dar așa cum există sporturi care pun presiune mare asupra articulațiilor, precum alergatul, există și sporturi care contribuie la menținerea articulațiilor într-o formă cât mai bună, acestea sunt ciclismul/ mersul pe bicicletă și înotul.

Mersul pe bicicletă indiferent de nivelul la care este practicat- hobby sau la nivel profesionist, contribuie la sănătatea articulațiilor genunchilor prin mișcările repetitive, circulare ale acestor articulații, efectuate în timpul pedalatului. Aceste mișcări duc la creșterea flexibilității articulațiilor și la atenuarea frecării oaselor. Mușchii cvadricepși sunt folosiți intens în timpul pedalării, deci sunt dezvoltați și astfel susțin articulația.
Dacă sunteți o persoană supraponderală și doriți să scăpați de kilogramele în plus prin intermediul ciclismului e recomandat să apelați la sfatul unui antrenor, deoarece kilogramele în plus asociate mișcărilor repetitive pot afecta articulația genunchiului.

Înotul contribuie la ameliorarea durerilor articulare și la reducerea simptomelor inflamatorii. Aceste lucruri se datorează creșterii fluxului sangvin ce duce la un aport crescut de oxigen și nutrienți în tot organismul. Apa reduce greutatea corporală și presiunea exercitată asupra articulațiilor cu aproximativ 90%. Înotul este recomandat pacienților cu artoză și cu deformări ale coloanei vertebrale.

Măsurile generale de menținere a sănătății sistemului osteo-articular sunt următoarele:

  • menținerea unei greutăți corespunzătoare vârstei;
  • mișcare zilnică susținută;
  • alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional;
  • adoptarea unei posturi corecte atât în repaus, cât și în mișcare (atenție la mișcările din timpul ridicării sau manipulării unor greutăți);
  • eliminarea băuturilor carbogazoase și energizante.

Foto: envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alin Popescu - Medic primar – medicină sportivă
Medic primar – medicina sportiva incepand cu 01.01.2012, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de primariat, in centrul universitar Bucuresti, in sesiunea iunie 2011; Medic specialist medicina sportiva incepand cu 01.01.2007, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de specialitate, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”