Cum îţi afectează kilogramele în plus starea de sănătate

Când lupta cu kilogramele în plus devine o problemă serioasă, este timpul să încerci să găseşti soluţia care te va ajuta pe termen lung. Iată 3 factori care te fac să iei în considerare chirurgia metabolică, în cazul în care eşti supraponderal sau obez.
  • Publicat:
Cum îţi afectează kilogramele în plus starea de sănătate

Supraponderea şi obezitatea sunt două dintre bolile secolului, iar numărul cazurilor cu probleme de obezitate este în creştere de la un an la altul.

Statisticile OMS arată că numărul celor supraponderali din Europa se apropie de 400 de milioane, iar cel al obezilor este estimat la 130 de milioane.

Când lupta cu kilogramele în plus devine o problemă serioasă, este timpul să încerci să găseşti soluţia care te va ajuta pe termen lung.

Iată 3 factori care te fac să iei în considerare chirurgia metabolică, în cazul în care eşti supraponderal sau obez.

Factorul estetic

Expresia ,,a te simti bine in pielea ta’’ nu este imbratisata de toate persoanele care au sarit cu mult de greutatea lor normala. De cele mai multe ori, aceste persoane se deprima cand aleg sa mearga la shopping pentru ca isi dau seama ca trebuie sa introduca o noua masura in garderoba lor.
Altele realizeaza brusc ca au ajuns de la masura M sa poarte XL sau se lovesc de mult intalnitul raspuns ,,nu avem acest model pe masura dumnevoastra’’.

Factorul social

Cand o persoana se confrunta cu problema kilogramelor in plus, ii este afectata si mobilitatea. Urcatul scarilor la metrou devine un efort mare. In plus, mijloacele de transport in comun nu sunt deloc prietenoase cu aceia care au probleme cu kilogramele pentru ca nu au prevazute locuri speciale pentru ei.
De asemenea, un studiu realizat de cativa cercetatori americani arata ca persoanele supraponderale isi gasesc mai greu un job, deoarece angajatorii tind sa le perceapa ca fiind mai putin productive si harnice.

Bolile asociate obezităţii

Este adevarat ca factorii estetici si sociali pot avea un impact puternic asupra vietii de zi cu zi in randul persoanelor care se confrunta cu kilogramele in plus. Insa, din perspectiva medicilor specialisti in chirurgie metabolica, adevaratele probleme care intervin in cazul acestor persoane sunt bolile declansate de excesul ponderal.

,,Motivul real de ingrijorare al medicilor privind obezitatea este legat de sanatate pacientului, prin urmare, de bolile asociate in cazul persoanelor supraponderale sau obeze. De retinut este faptul ca prezenta a cel putin 3 dintre aceste afectiuni enumerate mai jos indica instalarea sindromului metabolic, combinatie de afectiuni medicale ce creste riscul de a dezvolta boli cardiovasculare grave. Este esential ca pacientul cu sindrom metabolic sa i se adreseze medicului din timp’’, a declarat dr. Bogdan Smeu, medic specialist chirurgie metabolica, Ponderas.

Există numeroase afecţiuni care au strânsă legătură cu faptul că greutatea corporală depăşeşte limita normală, însă cele mai frecvente sunt:

  • Diabetul zaharat tip 2 – este o boala endocrina caracterizata prin anomalii metabolice. Acest tip de diabet apare in 85% din cazuri la pacientii supraponderali sau obezi.

 

 

  • Steatoza hepatica – este o boala a ficatului, caracterizata prin acumularea de grasimi in celule hepatice.

 

  • Dislipidemia – este o dereglare metabolica ce se manifesta printr-o cantitate mare de lipide in sange. Aceasta boala este consecinta unui stil de viata haotic si al unui consum alimentar excesiv de grasimi animale.
     
  • Obezitatea de tip central – in cazul obezitatii de tip central, grasimea e localizata pe organele interne si pune in pericol buna functionare a acestora.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”