Febra este un fenomen cauzat în principal de o infecţie virală sau bacteriană, fiind şi unul dintre principalele simptome ale infecţiei cu noul coronavirus. Astfel, corpul încearcă să lupte cu virusurile sau bacteriile. Orice temperatură corporală peste 38 de grade Celsius este considerată febră. Însă febra poate fi însoţită şi de anumite simptome, caz în care, dacă nu ai la îndemână un termometru pentru determinarea temperaturii corporale, îţi poţi da seama dacă ai febră ţinând cont de aceste manifestări.
Te doare capul? Te simţi moleşit? Vezi mai jos câteva dintre simptomele care pot însoţi frecvent febra la adulţi şi care pot semnala o infecţie virală sau bacteriană:
În cazul copiilor şi bebeluşilor, simptome care însoţesc frecvent febra sunt:
Chiar dacă sunt mai puţin precise, aceste metode te pot ajuta să îţi dai seama, într-o anumită măsură, dacă tu sau o altă persoană are febră.
Atingerea pielii este cel mai des folosită metodă de determinare a febrei în lipsa unui termometru, dar este şi cel mai puţin precisă. Dacă vrei să foloseşti această tehnică pentru o altă persoană, de exemplu copilul sau partenerul, mai întâi trebuie să îţi pui mâna pe fruntea ta şi abia apoi pe a celeilalte persoane, ca să poţi avea un termen de comparaţie. Dacă cealaltă persoană are pielea mai fierbinte, înseamnă că ar putea avea febră.
Poţi încerca, de asemenea, metoda ciupitului. Aceasta constă în ciupirea pielii de pe partea interioară a antebraţului – dacă pielea nu îşi recapătă rapid culoarea, probabil cauza este deshidratarea, unul dintre simptomele frecvente care însoţesc febra.
… învaţă să îţi iei corect temperatura! Există mai multe metode, fiecare cu avantajele şi dezavantajele sale.
Termometru cu utilizare orală – acesta măsoară temperatura din interiorul cavităţii bucale şi este o opţiune potrivită mai degrabă pentru adulţi decât pentru copii şi bebeluşi, deoarece este necesar ca termometrul să fie ţinut în gură, sub limbă, timp de cel puţin 20 de secunde, ceea ce poate fi mai dificil în cazul micuţilor.
De reţinut: se va evita consumul de alimente sau băuturi cu 15 minute înainte de măsurarea temperaturii, pentru că acestea pot afecta valorile temperaturii înregistrate. Termometrul trebuie spălat după aceea cu apă caldă şi săpun antibacterian.
Termometru de ureche – acesta măsoară temperatura de la nivelul membranei timpanice (timpanul) şi oferă rezultatul în doar câteva. Printre avantajele acestui tip de termometru se numără faptul că poate fi utilizat la bebeluşii peste 6 luni, copii şi adulţi deopotrivă.
De reţinut: deoarece canalul auditiv este uşor curbat, înaintea introducerii vârfului senzorului trageţi uşor urechea înspre spate în sus pentru ca vârful capacului de protecţie să fie îndreptat direct spre timpan.
Termometru rectal – acesta se introduce uşor în rect şi este o metodă mai precidă decât măsurarea temperaturii corporale cu un termometru oral sau de ureche, fiind alegerea optimă în cazul bebeluşilor cu vârsta sub 6 luni.
Dacă termometrul rectal arată o valoare peste 38 de grade Celsius, iar cel oral o valoare peste 37,8 grade Celsius, înseamnă că persoana testată are febră. La adulţi şi la copiii cu vârsta peste 3 luni, o temperatură corporală de peste 39 de grade Celsius este considerată febră ridicată şi trebuie consultat medicul.
Dacă temperatura măsurată cu termometrul rectal indică o valoare peste 38 de grade Celsius la bebeluşii cu vârsta sub 3 luni, solicitaţi ajutor medical de urgenţă!
O temperatură corporală de peste 40 de grade Celsius sau de sub 35 de grade Celsius, indiferent de vârstă, este considerată o urgenţă medicală!
Dacă febra nu este cauzată de o infecţie sau altă afecţiune, poate fi uşor ţinută sub control punând în practică anumite sfaturi: