Dacă ești alergic la un aliment, există numeroase semnale pe care corpul ți le dă. De la umflarea limbii, a buzelor, a gâtului sau a feţei până la mâncărimi persistente pe piele și strănut, toate pot fi simptome ale alergiei alimentare.
Se estimează că aproape 8% dintre copiii cu vârsta sub 3 ani suferă de alergie alimentară, iar dintre adulți, aproape 5% au această problemă, numărul fiind în continuă creștere. Există peste 170 de alimente care pot declanșa alergii alimentare. Dintre acestea, doar unele sunt considerate foarte periculoase, cum ar fi:
Simptomele alergiilor alimentare pot surveni de la câteva minute până la câteva ore (situaţii rare, în special în cazul copiilor) de la ingerarea unui aliment care conţine o proteină pe care organismul o consideră dăunătoare. Aceste manifestări pot fi uşoare, severe sau, uneori, chiar fatale.
Iată ce simptome pot da alergiile alimentare la copii sau la adulți:
În cazurile severe, alergiile alimentare pot duce la şoc anafilactic (anafilaxie), o urgenţă medicală. În lipsa tratamentului, anafilaxia duce la constricţia căilor respiratorii şi scăderea bruscă a tensiunii, urmată de infarct. În astfel de situaţii, intervenţia medicală trebuie să fie foarte promptă şi constă în injectarea de epinefrină.
Odată ce ai aflat că ești alergic la un aliment, totul pare simplu. Îl eviţi şi viaţa merge înainte. Însă, în realitate, poate să fie o adevărată provocare, având în vedere că multe alimente din comerț conțin ingrediente dintre cele menționate mai sus. Din acest motiv este esențial să citești cu atenție eticheta înainte de a cumpăra şi consuma un produs alimentar.