Cum ne îmbolnăvesc produsele cosmetice. 4 ingrediente cu efect nociv

Există pe piață produse cosmetice produse în afara Uniunii Europene care conțin anumite ingrediente ce au fost interzise în spațiul comunitar și care ar putea avea efecte nedorite asupra sănătății pielii noastre. Diana Baicu, specialist în industria de frumusețe profesională, ne spune care sunt acestea și la ce pericole ne-am putea expune dacă le folosim.
  • Publicat:
Cum ne îmbolnăvesc produsele cosmetice. 4 ingrediente cu efect nociv
Foto: Shutterstock

Substanțele interzise prin lege nu pot fi folosite în produsele cosmetice. Există, în schimb, alte anumite substanțe nerecomandate, de evitat. Legislația din Uniunea Europeană este cea mai severă în acest sens, și există peste o mie de substanțe care sunt interzise pe continentul nostru, dar sute se folosesc încă, de exemplu, în Statele Unite.

Recomandăm atenție când vă cumpărați produse cosmetice din Asia sau din America, pentru că este posibil ca ele să conțină anumite substanțe dăunătoare pentru sănătate. În continuare detaliem care sunt aceste substanțe nocive și efectele lor asupra sănătății.

De la iritații până la infertilitate și cancer

Pielea absoarbe cu ușurință ingredientele pe care le aplicăm pe ea. Dacă aceste ingrediente sunt benefice, ele ne ajută să arătăm foarte bine. În schimb, dacă ele vin cu anumite riscuri pentru sănătate, trebuie să avem mare grijă.

Ele pot provoca probleme precum înroșirea pielii, prurit, exfoliere nedorită, și pot avea și efecte grave precum cardiovascular sau cancerigen. De exemplu, ftalații afectează fertilitatea masculină.

Nu este periculos dacă folosim o dată astfel de produse, însă, dacă le folosim pe termen lung, ele cu siguranță vor veni cu efecte nedorite.

Produsele pentru corp sunt cele mai problematice

Produsele pentru față sunt de obicei foarte bine formulate, deoarece producătorii nu prea își permit să includă substanțe dăunătoare. Dar, când vorbim de produsele pentru corp, cum ar fi gelurile de duș, creme sau exfolianți, nu sunt atât de bine formulate și avem o suprafață foarte mare de piele care absoarbe aceste produse.

Trebuie să ne uităm mereu la ingrediente când ne cumpărăm produsele cosmetice.

Parabenii afectează sistemul endocrin

Parabenii sunt conservanți și au fost folosiți pe scară largă în produsele cosmetice. Acum, o mare parte dintre parabeni este interzisă prin lege. Totuși, mai există încă parabeni care se folosesc.

Ei sunt disruptori hormonali și ne dau peste cap sistemul endocrin și pot să aibă, de asemenea, legătură și cu apariția anumitor afecțiuni renale.

Atenție la siliconii mascați sub diverse denumiri

Atenție să nu cădem nici în capcana produselor pe care este marcat „Safe”, „Green” sau „Bio”. Nu înseamnă că, dacă au aceste marcaje, nu pot conține anumite substanțe precum siliconii, de exemplu.

Ei sunt folosiți pe scară largă. Nu o să scrie niciodată pe lista de ingrediente „silicon”.

„O să găsiți aceste substanțe sub denumirea de dimeticonă, trimeticonă etc. Recomand să cumpărăm produse pe care este explicată acțiunea fiecărui ingredient în parte”, spune Diana Baicu.

Parfumul sintetic din produsele cosmetice

Trebuie să știm că primele ingrediente din lista trecută pe ambalaj sunt cele mai importante, regăsindu-se în proporția cea mai mare în produs.

Putem avea și altfel de ingrediente de evitat, cum ar fi parfumurile. De obicei, producătorul scrie „parfum”, dar nu menționează că parfumul natural este sigur, în vreme ce produsele aromatice sintetice pot fi dăunătoare.

Microplastice adăugate pentru efect de umplere

Microplasticele sunt adăugate în mod intenționat în multe dintre produse pentru efect de umplere.

Ele sunt ieftine și producătorul le adaugă pentru volum și textură. Mai sunt, de asemenea, folosite în exfolianți pentru că sunt particule foarte mici. Producătorii serioși au renunțat de foarte multă vreme la a mai face acest lucru.

Prin urmare, este foarte important să ne documentăm și să aflăm ce produse de îngrijire sunt etic formulate pentru a fi eficiente și sigure pentru sănătatea noastră.

Multe produse cosmetice au, în prezent, un cod QR. Putem scana acest cod cu telefonul și acolo găsim toate informațiile de care avem nevoie. Sau avem poate un prospect în interiorul cutiei. Este important să citim aceste informații și să le înțelegem înainte de a cumpăra produsul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult