Cum oprești tusea, la adulți și copii. Cafeaua, folosită ca tratament natural pentru adulți

Din fericire, există câteva metode naturale prin care poți să oprești tusea, atât la adulți, cât și la copii.
  • Publicat:
Cum oprești tusea, la adulți și copii. Cafeaua, folosită ca tratament natural pentru adulți
Cum oprești tusea, la adulți și copii. Cafeaua, folosită ca tratament natural pentru adulți

Toată lumea tușește, dar uneori se poate întâmpla în cele mai nepotrivite momente. Simți acea senzație și imediat după, nu te mai poți opri din tușit. Tusea ajută la curățarea căilor respiratorii, dar unele dintre cele mai comune cauze ale tusei incontrolabile sunt răceala, rinita alergică, astmul și COVID-19. Din fericire, există metode eficiente să oprești tusea, atât la adulți, cât și la copii.

De obicei, poți reduce tusea incontrolabilă acasă. Consumul de multe lichide, inhalarea de abur și bomboanele pentru tuse pot ajuta la ameliorarea crizelor de tuse. Consultă un medic dacă tusea durează mai mult de 10–14 zile. C

Cum să oprești tusea la adulți

Unele remedii casnice pot ajuta la ameliorarea tusei greu de controlat. Este important să continui tratamentele prescrise de medic dacă ai o afecțiune, cum ar fi astmul sau BPOC.

Încearcă să folosești câteva dintre aceste remedii casnice pentru a opri tusea:

  • Cafeaua: Cofeina este un bronhodilatator, ceea ce înseamnă că ajută la deschiderea căilor respiratorii. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a ști dacă cafeaua poate ajuta la tratarea tusei. Nu folosi cafeaua în locul tratamentelor pentru tuse cronică, cum ar fi inhalatoarele medicamentoase.
  • Bomboane pentru tuse: Acestea pot ajuta la o tuse uscată sau care dă senzația de gâdilătură.
  • Hidratarea: Consumul de multe lichide ajută la subțierea mucusului din gât, ceea ce face mai ușor de eliminat.
  • Medicamente: Siropurile de tuse și decongestionantele ajută la eliminarea nasului care curge sau a secrețiilor nazale posterioare.
  • Dușuri cu abur: Un duș fierbinte sau inhalarea aburului dintr-un bol cu apă caldă ajută la fluidizarea mucusului, făcându-l mai ușor de eliminat.

Cum să oprești tusea sugari și copii mici

Nu le oferi bomboane pentru tuse sugarilor și copiilor mici, deoarece acestea pot prezenta un risc de sufocare. De asemenea, consultă un medic înainte de a le da medicamente pentru tuse copiilor mai mici de 6 ani. Mierea ar putea fi la fel de eficientă ca siropurile de tuse la copii. Acest lichid gros și dulce poate ajuta la calmarea și ameliorarea tusei, dar ai grijă să nu dai miere copiilor mai mici de 1 an!

Alte modalități de a calma tusea la sugari și copii mici includ:

  • Băuturi reci. Evită sucul de portocale și băuturile carbogazoase, care pot irita gâtul inflamat.
  • Inhalează abur pentru a trata „tusea măgărească”.
  • Pune un umidificator cu abur rece în camera copilului.
  • Stai afară, la aer răcoros, timp de 10–15 minute. Asigură-te că cel mic este îmbrăcat corespunzător pentru vreme.

Cum să previi o criză de tuse

De obicei, poți preveni o criză de tuse tratând cauza de bază. De exemplu, poți preveni o tuse cauzată de alergii evitând alergenii. Stai în interior când nivelurile de polen sunt ridicate, închide ferestrele și fă duș după ce vii de afară. Folosește huse antiacarieni pentru perne și saltele, ține animalele de companie în camere separate și folosește un purificator de aer.

Ridică-ți capul când dormi dacă ai reflux gastroesofagian (GERD). Această poziție ajută la prevenirea refluxului acidului din stomac. Renunțarea la fumat, dacă ai BPOC, poate preveni agravarea simptomelor.

Foto: shutterstock

Sursă: Health.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”