Cum poate fi îmbunătățită calitatea ovocitelor pentru a crește șansele să rămâi gravidă

O femeie se naște cu un număr determinat de ovocite, cunoscut și sub denumirea de rezervă ovariană, care reprezintă, în esență, „zestrea” cu care vine pe lume.
Cum poate fi îmbunătățită calitatea ovocitelor pentru a crește șansele să rămâi gravidă

Pe parcursul vieții, până la menopauză, această rezervă scade treptat, fără ca organismul să aibă capacitatea de a produce ovocite noi.

Însă nu doar cantitatea de ovocite scade pe măsură ce femeia îmbătrânește, ci și calitatea acestora. Încercarea de a concepe devine din ce în ce mai dificilă după vârsta de 35 de ani, iar riscul de avort spontan sau de a avea un copil cu afecțiuni precum sindromul Down crește, din cauza procentului ridicat de mutații genetice survenite la nivelul ovocitelor.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, oferă mai multe detalii despre cauzele scăderii calității ovocitelor – care nu țin exclusiv de vârsta femeii –, dar și despre metodele care pot ajuta la îmbunătățirea acestora și creșterea șanselor de a rămâne însărcinată și de a avea un copil sănătos.

Nu doar vârsta scade calitatea ovocitelor!

Semnele de îmbătrânire nu se văd doar pe chipul nostru, ci și în interior, mai precis la nivelul ovocitelor. „Frumusețea” ovocitelor piere în mod fulgerător după 40 de ani, când, spun experții, peste 80% dintre acestea au mutații genetice și doar 20%, în cazul fericit, sunt de bună calitate.

Totuși, vârsta este doar unul dintre factorii care contribuie la scăderea galopantă a cantității și calității ovocitelor unei femei. Sunt și alte cauze care pot provoca un astfel de declin,  inclusiv la vârste mai tinere, cum ar fi:

  • Endometrioza, sindromul ovarelor polichistice sau bolile cu transmitere sexuală
  • Istoricul familial de menopauză precoce și diverse afecțiuni – unele femei intră la menopauză chiar și la vârste sub 40 de ani, acest lucru fiind determinat fie de o cauză ereditară, fie de diverse probleme (sindrom Turner, boli autoimune, boli de tiroidă, infecții la nivelul ovarelor, histerectomie etc.)
  • Tratamentul pentru diverse cancere ginecologice – caz în care se recomandă congelarea ovocitelor înainte de inițierea tratamentului, pentru a fi utilizate ulterior în scopul obținerii sarcinii
  • Stilul de viață nesănătos, care presupune fumat, consum de alcool, alimente grase, dulci, lipsa de mișcare și de odihnă, stresul excesiv

Metode pentru păstrarea sau îmbunătățirea calității ovocitelor

Deși nu există studii aprofundate care să indice o metodă 100% eficientă pentru  creșterea calității ovocitelor, pot fi luate anumite măsuri care să ajute în acest sens.

Un stil de viață echilibrat, o alimentație sănătoasă și o greutate corporală optimă sunt esențiale pentru sănătate în general, dar cu siguranță sunt benefice și asupra fertilității unei femei.

Foarte important este să și renunți la fumat – dacă ai acest viciu. Nicotina și chimicalele din tutun „îmbătrânesc” prematur ovocitele. Cât despre alcool, e de preferat să îl eviți de tot dacă încerci să rămâi însărcinată. Acesta încetinește eliberarea hormonilor produși de glandele suprarenale, având astfel impact direct asupra calității ovocitelor.

„Chiar dacă internetul abundă în recomandări privind administrarea de suplimente care promit îmbunătățirea calității ovocitelor, sfatul meu este să nu le luați la întâmplare și fără recomandarea unui medic specialist în infertilitate. E adevărat, zincul, coenzima Q10, melatonina și uleiul de pește pot reduce într-o anumită măsură impactul stresului oxidativ asupra ovocitelor, dar nu fac minuni și nu trebuie să vă puneți toate speranțele în aceste suplimente”, spune dr. Vythoulkas.

Mai există posibilitatea ca, înainte de procedura de fertilizare in vitro, să fie făcute analize genetice speciale pe embrionii obținuți, astfel încât să fie transferat doar cel care nu prezintă mutații și care are cele mai mari șanse de implantare și de obținere a unei sarcini cu un bebeluș perfect sănătos.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult