Tatuajele pot reprezenta o alegere, dar, de multe ori, una de moment. Motivele pentru care mulţi iau în calcul ştergerea unui tatuaj sunt diverse. Uneori poate fi o chestiune de gust şi ţine de înaintarea în vârstă, alteori, locul de muncă poate impune un anume cod intern. Cum metodele de îndepărtare a unui tatuaj au evoluat de-a lungul timpului, acestea sunt tot mai sigure pentru piele şi cât mai puţin invazive.
Desigur, pentru cei nesiguri de decizie, există varianta tatuajelor temporare (care nu implică aparatul de tatuat) sau semi-permanente (tuşul ţine între 3 şi 5 ani). Însă, din fericire, şi pentru persoanele care au zis un „DA” categoric tatuajelor, iar acum regretă decizia luată, există o soluţie: îndepărtarea acestora cu laserul.
Primele metode de îndepărtare a tatuajelor sunt consemnate încă din Antichitate şi presupuneau abraziunea pielii cu materiale precum şmirghelul. Însă prima metodă modernă i se atribuie medicului dermatolog Leon Goldman, în 1967. Acesta s-a folosit de aburi fierbinţi pentru a elimina tuşul din piele, însă metoda s-a soldat cu câteva cicatrici. Două decenii mai târziu, tehnica lui Goldman a fost îmbunătăţită. Atunci a intrat în scenă laserul, o tehnologie modernă, care permitea îndepărtarea tatuajului fără a lăsa urme pe piele.
„În prezent, Nd:YAG Q- Switch Laser poate fi folosit la îndepărtarea tatuajelor. Aparatul emite lungimi de undă specifice fiecarei culori. Astfel, îndepărtează eficient tatuajele colorate în roşu, maro, verde şi alte nuanţe. Pigmentul absoarbe lumina laser şi se descompune în mici fragmente, care sunt apoi eliminate de organism. Pacientul va observa cum intensitatea culorilor tatuajului se va reduce progresiv”, precizează Dr. dermatolog Florentina Zaharia pentru Ce se întâmplă, doctore?
Laserul îndepărtează eficient toate tipurile de tatuaje corporale sau faciale, inclusiv pe acelea de la nivelul sprâncenelor, buzelor sau ochilor, cu un risc minor de cicatrici. În plus, acesta elimină eficient petele pigmentare ce apar odată cu inaintarea în vârstă, pistruii, hiperpigmentarea datorată sarcinii (melasma), semnele din naştere sau nevul Ota.
Alte tehnologii utilizate de medicii dermatologi în îndepărtarea tatuajelor sunt: Laserul vascular Nd: YAG, folosit cu succes şi în tratarea malformaţiilor vasculare (angiome, puncte rubinii), bazalioame, granuloame faciale, laserul Erbium YAG, care realizează un peeling profund sau laserul CO2 Fracţional SmartXide DOT care vindecă şi cicatricile post acnee sau post-intervenţionale şi, în plus, are aplicaţii şi în rejuvenare.
„Înainte de a începe tratamentul, pacientul este testat pe o porţiune mică de piele, un timp foarte scurt. Dacă reacţia este bună la tratament, medicul stabileşte un plan?personalizat de tratament, care diferă în funcţie de pacient, dar şi de extinderea şi tipul de tatuaj”, adaugă Dr. Florentina Zaharia, de la clinica Bioderm.
Cu toate acestea, tatuajele, mai ales cele care nu sunt realizate la standarde ridicate, le pot da bătăi de cap medicilor dermatologi, fiindu-le mult mai greu să descopere cancerul de piele, din cauza desenelor permanente. Alte riscuri pentru piele includ: infecţiile provocate de cerneala sau acul folosite în procesul de tatuare, predispoziţia la alergii (oamenii care nu au avut niciodată alergii descoperă că sunt din ce în ce mai sensibili la factorii alergeni din mediul înconjurător), sensibilitate crescută la expunerea solară (pielea tatuată se poate arde mai mult decât pielea netatuată).
În plus, persoanele care sunt nevoite să facă un RMN (Rezonanţă Magnetică) se pot alege cu arsuri extrem de grave.
„Dacă vă doriţi un tatuaj, mergeţi doar în saloane de încredere şi nu vă tatuaţi în niciun caz pe o aluniţă preexistentă, întrucât orice traumatizare a unui nev creşte riscul de dezvoltare a cancerului de piele”, este sfatul medicului dermatolog Florentina Zaharia.