Află cum recunoști insecta care te-a înțepat sau mușcat! În funcție de modul în care reacționează pielea, vei ști ce insectă a provocat problema și, implicit, ce măsuri trebuie să iei.
Pe cât de mult iubim vara, pe atât de mult detestăm insectele care ne fac zile fripte. Pielea noastră descoperită în timpul verii este „meniul” preferat al insectelor de tot felul care mișună fie prin casă, fie prin iarba care ne ademenește la un grătar în aer liber.
Dacă te-ai trezit cu erupții pe piele și mâncărimi, ai putea fi tentată să dai vina pe numeroșii țânțari care îți strică somnul. Dar sunt și alte insecte care pot fi de vină pentru problemele pe care le ai cu pielea.
Mai jos îți spunem cum recunoști insecta care te-a înțepat în funcție de simptomele pe care le ai. Iar în galeria foto de mai sus poți vedea exact cum arată pielea atunci când ești înțepată sau mușcată de 10 tipuri de insecte.
Semnele care indică faptul că ai fost înțepat de un țânțar (sau mai mulți) sunt: umflăturile rotunde mai deschise la culoare înconjurate de roșeață și mâncărimea intensă.
Unele persoane se pot confrunta cu sindromul Skeeter, o reacție alergică la înțepătura de țânțar care se manifestă sub forma unei urticarii de mari dimensiuni, iritație și durere.
Unele cazuri pot fi descrise în literatura medicală şi ca severe dacă apar aceste reacţii: faţa şi ochii se umflă, apar febra, vărsăturile şi dificultatea de a respira.
Atenție și la simptomele de răceală sau gripă care persistă – pot semnala faptul că țânțarii care te-au înțepat pot fi purtători ai virusului West Nile sau Zika.
Citește și: Mușcături țânțari – tratamente naturale și farmaceutice pentru înțepăturile de țânțari
Deși majoritatea persoanelor înțepate de viespi se recuperează rapid, sunt cazuri când apar reacții alergice severe, amenințătoare de viață.
Simptomele înțepăturii de viespe includ: roșeața, umflarea și durerea puternică la locul înțepăturii, senzația de arsură sau de mâncărime intensă, un punctuleț mic alb în centrul erupției (locul unde a intrat acul insectei). De regulă, aceste simptome se ameliorează în câteva ore sau zile.
În cazurile severe, reacția alergică la veninul introdus de viespe în piele are loc imediat după înțepătură și persoana înțepată poate intra în șoc anafilactic – manifestările includ umflarea feței, a buzelor, limbii, gâtului, dificultățile de respirație (wheezing sau senzație de sufocare), pierderea conștienței, pulsul accelerat sau slăbit, greața, vărsăturile.
Citește și: 10 motive pentru care eşti un magnet pentru țânțari
După înțepătură, albina lasă acul în țesuturi la locul înțepăturii (spre deosebire de viespe, care poate înțepa de mai multe ori în mai multe locuri și nu lasă ac). Veninul (cam 0,3 mg/insectă) este toxic (melitina și fosfolipaza A) și poate provoca reacții alergice.
Înțepătura de albină se manifestă prin reacție inflamatorie ușoară/moderată – locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională (la distanță de locul înțepăturii, dar doar până la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maximum câteva zile. La unele persoane se poate manifesta ca un punct de culoare roșie sau roz la locul înțepăturii, umflătură ușoară, mâncărime și durere suportabilă, care scade în intensitate în primele ore de la înțepătură.
În cazurile severe poate apărea o reacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic) – cu apariție extrem de rapidă (minute) după înțepătură și evoluție potențial letală.
De obicei bondarii nu înțeapă decât dacă le invadezi spațiul. Dacă se întâmplă să fii în calea lor și te consideră o amenințare, aceștia te vor înțepa în mod repetat.
Printre simptomele specifice înțepăturii de bondar se numără: umflăturile și durerea la locul înțepăturii, roșeața și mâncărimea. Aceste manifestări dispar de regulă în 1-2 zile.
Sunt însă și cazuri când persoana înțepată de bondar dezvoltă o reacție alergică întârziată, care se manifestă prin erupție sau urticarie pe tot corpul la câteva zile de la înțepătură. O reacție alergică severă survine rareori în cazul înțepăturii de bondar și apare la scurt timp – manifestările includ umflarea feței sau a gâtului, senzația de sufocare, erupție cutanată în alte zone ale corpului etc.
Citește și: Cel mai des întâlnite boli transmise prin înțepături și mușcături de insecte
Unele furnici sunt agresive și pot mușca sau înțepa, cum este cazul furnicilor de foc.
Înțepătura acestora se manifestă prin apariția unei pustule similare unui coș, însă unele persoane nu prezintă niciun fel de simptom. Alteori însă, înțepătura de furnică poate fi foarte dureroasă din cauza veninului „pompat” prin ac, apărând și inflamațiile.
Dacă aceste manifestări durează mai mult de câteva zile sau se agravează, este indicat să ceri sfatul medicului.
Citește și: Soluţii naturale ANTI-INSECTE. Cum scăpăm de muşte, ţânţari, furnici și gândaci pe timp de vară?
Unele specii de muște (cum sunt muștele de cal) pot înțepa, cauzând simptome precum umflături sau bășici, durere, mâncărime sau chiar infecții, care determină febră, slăbiciune, stări de greață.
Muștele de cal pot fi uneori purtătoare ale bacteriei Francisella tularensis care determină tularemia, o boală infecțioasă care se manifestă prin inflamarea ganglionilor limfatici, ulcer cutanat, dureri musculare, febră și/sau frisoane, vărsături, diaree, dureri abdominale puternice, tuse uscată, conjunctivită.
La cel mult câteva ore distanță, mușcăturile de purice se transformă în puncte mari roșii pe piele, însoțite de o mâncărime insuportabilă.
De ce? Pentru că saliva puricelui ajunge în fluxul sanguin, iar sistemul imun o consideră un alergen. În consecință, eliberează histamină pentru a neutraliza alergenul, adică substanța vinovată de apariția roșeții și mâncărimii.
Pe lângă mâncărimea intensă, mușcătura de purice cauzează roșeață și umflături.
Scărpinatul agravează mâncărimea și poate agrava erupția pe piele, aceasta devenind dureroasă și predispusă la infecții, ca urmare a leziunilor cauzate de unghii.
Citește și: Cum scapi de musculițele bețive cu oțet. Soluția simplă pentru exterminarea muștelor de fructe
Simptomele mușcăturii de păianjen diferă în funcție de tipul de păianjen. În general, acesta constau în: roșeață, umflătură la locul mușcăturii, mâncărimi, bășici cu „inel” roșu, pielea capătă o nuanță vineție sau albăstruie, rană deschisă care se mărește și poate persista până la 10 zile.
Chiar dacă sunt rare, reacțiile alergice la mușcătura de păianjen pot fi extrem de grave, uneori fatale. Printre semnele ce pot sugera o reacție alergică se numără: umflarea feței și/sau a gurii, dificultățile de înghițire, tulburările de vorbire, senzația de constricție toracică (presiune pe piept), respirația șuierătoare, senzația de lipsă de aer. Dacă sunt sesizate aceste simptome, este necesară apelarea serviciului medical de urgență!
Citește și: 10 boli transmise de țânțari. Protejați-vă copiii, pot apărea complicații! Semnele la care să fiți atenți
În cazul în care căpușa purtătoare de Borellia, bacteria care determină boala Lyme, s-a desprins singură de piele, pot să apară simptome la 24-48 de ore de la mușcătură, sau chiar mai târziu, precum: iritație/roșeață cu formă rotundă, având aspectul unui inel în jurul mușcăturii, semn de tras la țintă sau „eritem în ochi de bou”, mâncărime (aceasta apare doar dacă se formează iritația menționată anterior și pielea se usucă).
Alte semne ale infecției cu bacteria care produce boala Lyme apar în 1-2 săptămâni de la mușcătură și constau în: umflarea ganglionilor limfatici, oboseală accentuată, febră și/sau frisoane, nas înfundat, cefalee, amorțeală, dureri musculare, transpirația abundentă, confuzie/amețeală, greață și/sau vărsături, dureri de stomac, diaree, apetit redus.
Cu cât depistăm și scoatem căpușa din piele mai devreme, cu atât riscul să ne îmbolnăvim este mai mic. Medicii spun că primele 24 de ore de la mușcătura de căpușă sunt esențiale. Această fereastră de timp ne conferă siguranța că bacteria periculoasă nu ajunge în organismul nostru.
Citește și: Ce se întâmplă dacă pui acetonă pe o căpușă intrată sub piele. Cum se dezinfectează corect locul mușcăturii
Mușcăturile ploșnițelor de pat sunt similare, din punct de vedere vizual, cu cele ale înțepăturilor de insecte.
Simptomele dispar de regulă în 1-2 săptămâni și pot consta în: pete roșii cu o umflătură în centru, mâncărime intensă și uneori durere.
De regulă mușcăturile apar în grupuri sau linii, pe zonele cele mai expuse ale corpului în timpul somnului (brațe, picioare, gât, față).
Rareori poate apărea o reacție alergică severă la saliva ploșniței de pat, care se manifestă prin șoc anafilactic și necesită tratament medical de urgență.
Citește și: Bolile la care te expui din cauza cearşafurilor murdare