Cum să ai un somn odihnitor la menopauză

Momentul în care intri oficial la menopauză este atunci când timp de un an de zile nu ai avut deloc ciclu menstrual.
  • Publicat:
Cum să ai un somn odihnitor la menopauză
Foto: shutterstock

Potrivit Healthline, media de vârstă la care femeile intră la menopauză este de 51 de ani. Bineînțeles, acest aspect nu este valabil în cazul tuturor femeilor. Momentul în care intri oficial la menopauză este atunci când timp de un an de zile nu ai avut deloc ciclu menstrual.

Pe lângă alte simptome precum schimbările de dispoziție, bufeurile și creșterea în greutate, menopauza vin la pachet și cu tulburările de somn. Institutul Național de Îmbătrânire susține că bufeurile, în special în timpul nopții, și schimbările de dispoziție pot contribui la un somn care nu este deloc de calitate. Din fericire, există câteva modalități prin care poți combate tulburările de somn produse de menopauză. Iată cum să dormi mai bine la menopauză, în doar cinci pași simpli.

Nu bea nimic înainte de ora de culcare

Probabil știi că este important să te hidratezi, dar dacă te trezești de prea multe ori în timpul nopții pentru a urina, poate că trebuie să faci ceva în acest sens. Odată cu înaintarea în vârstă, mușchii pelvisului se subțiază făcând dificil controlul urinării pe timpul nopții. Se recomandă să eviți să mai consumi lichide cu două ore înainte de somn.

Stabilește un program de somn

Încearcă să-ți faci un program de somn pe care să-l respecți. Mai exact, culcă-te în fiecare seară la aceeași oră și încearcă-te să te trezești la aceeași oră. În felul acesta, organismul se va obișnui și nu vei mai avea probleme cu somnul. Nu uita să dormi 7-8 ore pe noapte!

Pornește aerul condiționat

Atmosfera din cameră influențează somnul și, cum în perioada menopauzei te confrunți cu bufeuri, ideal este să pornești aerul condiționat și să reglezi temperatura în cameră astfel încât să fie una optimă pentru programul de somn.

Încearcă melatonina

Dacă ai probleme cronice de somn, primul lucru pe care-l vei face va fi să mergi la medic. Poți încerca sedativele, dar asta nu înseamnă că te vor ajuta să ai un somn de calitate. Pentru pacienții în vârstă, suplimentele cu melatonină pot fi de mare ajutor pentru că pot regla somnul.

Ține un jurnal de somn

Penteu a înțelege mai bine ce te ține trează noaptea, încearcă să ții un jurnal în care să notezi nu doar ora la care te-ai trezit, ci și motivele pentru care nu poți dormi. Observând obiceiurile de somn pe care le ai îți va fi mai ușor să ai un somn odihnitor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Tratamente pentru boala Alzheimer
Tratamente pentru boala Alzheimer