Cum să îți accelerezi metabolismul pentru o pierdere în greutate de durată

  • Publicat:
Cum să îți accelerezi metabolismul pentru o pierdere în greutate de durată

Cuvântul metabolism a fost folosit și s-a abuzat de el de multă vreme. Reclamele de pe internet susțin că ne putem accelera metabolismul prin diverse alimente, suplimente sau shake-uri și să pierdem în greutate într-o clipă. Dar chiar dacă slăbitul se întâmplă, menținerea greutății poate fi cu totul altă poveste. 

Ce este metabolismul?

Mai întâi, iată cum funcționează. Metabolismul nostru reprezintă cantitatea de energie de care corpul nostru are nevoie pentru a menține procesele biologice esențiale precum respirația, mișcarea, digestia și repararea celulară, toate acestea alcătuind „rata metabolică”. Și da, rata ta metabolică devine mai puțin eficientă pe măsură ce îmbătrânești, ceea ce face mai dificilă pierderea în greutate. Îți poți alimenta metabolismul din două surse: mâncare și băutură și celulele proprii ale corpului. Când consumăm mâncare și băutură, corpul nostru ia energia de care are nevoie și stochează excesul. Excesul este stocat în principal în celulele noastre de grăsime, de unde poate fi accesat în momentele de nevoie.

Dietele de slăbit funcționează prin reducerea cantității de energie în exces furnizată prin mâncare și băutură, forțând astfel corpul să descompună propriile rezerve de grăsime pentru a accesa energia de care are nevoie.

Cum să îți accelerezi metabolismul

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a profita la maximum de metabolismul pe care îl ai.

Fii activ

Ecuația veche „energie consumată vs energie cheltuită” rămâne valabilă. Cu cât ne mișcăm mai mult, cu atât mai multă energie trebuie să consumăm pentru a ne menține greutatea corporală. Pentru sănătatea generală, este important să faci exerciții moderate și de intensitate ridicată în fiecare săptămână.

Este un clișeu, dar să urci scările în loc să iei liftul, să cobori din autobuz cu o stație mai devreme și să parchezi mai departe de magazine vor ajuta. Alergatul cu copiii sau animalele de companie contează și el.

Ridică greutăți mari

Antrenamentul de rezistență este un instrument puternic care menține metabolismul activ. Antrenamentul de rezistență construiește masa musculară, iar mușchii sunt mai activi metabolic decât grăsimea. Pilates este un punct de plecare excelent pentru forța și mobilitatea trunchiului, dar va fi necesar să ridici greutăți mai mari pentru a construi masa musculară de care ai nevoie.

Acest tip de exercițiu este, de asemenea, fantastic pentru sănătatea oaselor, care este unul dintre primele lucruri care suferă atunci când corpul nostru nu primește combustibilul de care are nevoie.

Include proteine în dietă în mod regulat

Antrenamentul de rezistență este stimulul pentru a-ți crește masa musculară, dar proteinele vor furniza elementele de construcție. Nu poți construi mușchi fără ele! Încearcă să ai o sursă de proteine la fiecare masă, sub formă de produse lactate, carne slabă, pește, carne de pasăre, ouă, leguminoase sau tofu.

Dacă ești adeptul unei diete pe bază de plante, ține cont de faptul că leguminoasele (linte, năut, fasole) au mai puține proteine per gram decât sursele de proteine animale, așa că va trebui să adaugi o porție generoasă pentru a-ți satisface necesarul de proteine.

Corpul nostru folosește energie pentru a procesa mâncarea, iar corpul nostru trebuie să folosească mai multă energie pentru a digera proteinele. Consumul de alimente bogate în proteine va crește rata ta metabolică cu aproximativ 15% (comparativ cu media de 10% din toate alimentele).

Odihnește-te

Somnul de calitate este esențial pentru recuperare. Ai nevoie să construiești mușchi pentru a susține un metabolism sănătos, dar nu poți face asta fără odihnă adecvată. Dormitul suficient va ajuta, de asemenea, la reglarea apetitului, ceea ce înseamnă că vei fi mai puțin tentat să poftești gustări dulci sau să ai o cădere de energie la ora 15:00.

Este un fel de ciclu – dacă dormi bine, vei avea energie pentru a face antrenamentul de rezistență de care ai nevoie pentru a construi mușchii care vor menține metabolismul tău activ.

Sursă foto: Shuttertock

CITEȘTE ȘI: Obiceiul nociv pe care îl ai dimineața și care îți poate încetini metabolismul și provoca dureri de cap

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian