Un om sanatos nu trebuie sa consume mai mult de 300 mg de colesterol de origine animala pe zi. O suta de grame de ficat sau creier contine 300 mg de colesterol.
Nivelul de colesterol poate fi controlat prin dieta, sustin nutritionistii. Potrivit cardiologilor americani, un om care sufera de o afectiune a inimii, a aparatului circulator sau de diabet nu poate consuma mai mult de 200 mg pe zi, iar o persoana sanatoasa nu trebuie sa depaseasca 300 mg de colesterol pe zi.
Pentru a tine sub control colesterolul, specialistii recomanda o alimentatie bazata pe continutul de colesterol al alimentelor. Astfel, 100 g rinichi de vita contine 375 mg de colesterol, 100g ficat de vita are 300 mg colesterol, 100 g tort contine 260 mg colesterol, 100 g unt are 250 mg, iar un ou fiert are 225 mg de colesterol.
Alimente cu un continut mai scazut de colesterol sunt: 100 g friptura de vaca si 100 g carne de miel – 70 mg, 100 g carne de pasare – 60 mg, 100g inghetata – 45 mg, 30 g branza grasa – 27 mg si 30 g cascaval – 19 mg. Totodata, nutritionistii spun ca legumele, fructele, cerealele, verdeturile, nucile si uleiurile vegetale nu contin colesterol.
Specialistii mentioneaza ca dieta este in stransa legatura cu viata activa a unei persoane. Astfel, daca oamenii nu duc o viata sedentara si fac foarte multa miscare, pot consuma, fara probleme, cantitati mai mari de alimente care contin colesterol.
„Colesterolul se depune pe vasele de sange care se ingroasa, fapt care duce la aparitia aterosclerozei, iar aceasta este un factor determinant al bolilor cardiovasculare”, precizeaza prof.dr.Cristian Vladescu.
Toate organele interne ale animalelor, – alimente „grele”
Specialistii in nutritie atrag atentia ca toate organele interne ale animalelor contin foarte mult colesterol. „Trebuie spus totusi ca existenta colesterolului in organism este absolut necesara. O treime din colesterolul care se gaseste in corpul uman este luata din alimente, iar restul este produs de ficat. Iar daca ficatul este bolnav si produce prea mult colesterol, degeaba mananci alimente care nu contin aceasta substanta.
Tocmai de aceea este bine ca atunci cand facem analize pentru depistarea nivelului de colesterol din organism sa solicitam si analize pentru masurarea colesterolului din ficat. Oricum, cel mai bine este sa mancam dimineata alimente care au un continut ridicat de colesterol, pentru ca, pana seara, exista timp in care sa se poata produce digestia absoluta.
Sfecla rosie este un aliment de exceptie, pentru ca scade colesterolul rau si ajuta la cresterea colesterolului bun. Totodata, fructele si legumele crude favorizeaza scaderea colesterolului”, precizeaza prof.dr. nutritionist Gheorghe Mencinicopschi.