Cum să reduci inflamația din organism: 4 metode eficiente

  • Publicat:
Cum să reduci inflamația din organism: 4 metode eficiente

Inflamația este răspunsul natural de protecție al organismului la infecție sau leziune. Dacă îți tai degetul, de exemplu, sistemul imunitar reacționează trimițând celule albe ale sângelui pentru a repara rana deschisă. Aceste celule declanșează apoi un răspuns inflamator acut, sau temporar, pentru a ajuta procesul de vindecare. Dar când inflamația persistă prea mult timp, devine potențial periculoasă. (Cauzele inflamației cronice, sau pe termen lung, includ stresul, fumatul, precum și alte lucruri)

Inflamația pe termen lung a fost legată de aproape toate bolile cronice majore, în special de tensiunea arterială ridicată și accidentul vascular cerebral. De fapt, este răspunsul inflamator unic al fiecărei persoane care poate explica parțial de ce un fumător sau un consumator de alcool dezvoltă artere blocate (o condiție care poate duce la un atac de cord), în timp ce altcineva nu o face.

În timp ce experții încă mai clarifică exact cum afectează inflamația sănătatea noastră, știm că luarea măsurilor pentru a reduce nivelurile de inflamație este o modalitate excelentă de a-ți proteja inima – și restul corpului tău, de asemenea. Iată câteva modalități de a începe.

Renunță la fumat

Fumatul declanșează un răspuns inflamator și, de asemenea, crește viteza cu care se acumulează depozitele grase, sau placa, în artere, o sursă suplimentară de inflamație cronică. Și ca un bulgăre de zăpadă, pe măsură ce zona de acumulare a plăcii crește, crește și inflamația din jurul ei. Acest lucru mărește probabilitatea ca placa să se rupă, ceea ce poate duce la tipul de blocare care provoacă un atac de cord. Dacă renunțarea la obiceiul de a fuma pare descurajantă, discută cu medicul tău despre alte strategii, cum ar fi luarea unui produs de înlocuire a nicotinei. Treizeci de minute de exerciții moderate de cinci zile pe săptămână pot reduce nivelurile tale de inflamație cu 12%.

Mișcă-te cât de des poți

Staționarea activă – nu alergarea pe distanțe lungi, ci ridicarea și mișcarea – este foarte importantă. Cercetările au arătat că 30 de minute de exerciții moderate timp de cinci zile pe săptămână pot reduce nivelurile tale de inflamație cu 12%.

Consumă alimente antiinflamatorii

Studiile au arătat, de asemenea, că o dietă mediteraneană – care este bogată în pește gras, legume, cereale integrale, nuci și leguminoase – este legată de niveluri mai scăzute de inflamație. În schimb, dietele din care lipsesc legumele care sunt bogate în zahăr, cereale rafinate și grăsimi trans tind să contribuie la inflamație, arată unele studii.

Alimentele bogate în antioxidanți, cum ar fi strugurii, fructele de pădure și ciocolata neagră cu 70% pot fi, de asemenea, utile. 

Ia-ți timp pentru relaxare

Participarea la activități care reduc anxietatea – și evitarea lucrurilor care te stresează – este o modalitate excelentă de a reduce inflamația. Tot mai multe studii arată că sănătatea emoțională și stresul joacă un rol în inflamație. Alege yoga – o metodă dovedită pentru reducerea stresului – și petrece timp cu prietenii care te fac să râzi. Râsul poate reduce rigiditatea și îmbătrânirea vaselor de sânge. Luarea de pauze regulate de la smartphone-ul tău (o sursă comună și constantă de stres) este, de asemenea, o idee bună.

Sursă foto: envato

CITEȘTE ȘI: Mănânci prea mult zahăr? Are 45 de efecte negative asupra sănătății tale

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult