Avand in vedere stilul de viata tot mai agitat, nu numai mintea noastra o ia razna din cauza nivelului ridicat de stres si a nevoii constante de a fi mai buni decat ceilalti. Si corpul nostru sufera de pe urma obiceiurilor alimentare nocive, a dietelor nesanatoase de tip fast-food si a orelor prelungite de lucru.
Indigestia, aciditatea stomacului, dar si constipatia sunt simptome frecvente ale acestor obiceiuri nesanatoase.
Ce este constipatia
Constipatia este o afectiune a sistemului digestiv ce variaza de la aparitia scaunelor neregulate (nu constituie neaparat un motiv de ingrijorare) pana la dificultatea eliberarii lor (poate fi incomod si chiar dureros).
Adultii pot avea scaune de la trei pana la 21 de ori pe saptamana, iar asta este considerata o frecventa normala. Desi nu este necesar sa ai scaun in fiecare zi, atunci cand apare mai rar de trei ori pe saptamana, problema ar trebui abordata medical.
Constipatia poate fi acuta sau cronica, in functie de simptome. Cea acuta poate fi si semnul unor probleme mai grave, ce necesita asistenta medicala imediata, in special cand este insotita de sangerari si crampe abdominale. Constipatia cronica, in schimb, poate fi tratata prin masuri simple care ajuta la ameliorarea disconfortului.
Cauze
Cel mai frecvent motiv pentru care apare constipatia este incetinirea digestiei. Iar acest lucru este cauzat de nivelul redus de activitate si de frecventa cu care mergi la toaleta. Un alt factor important este reprezentat de obiceiurile alimentare nesanatoase, adica mesele neregulate si sarace in fibre, bogate in arome artificiale.
Controlul sau intarzierea scaunelor are, de asemenea, impact asupra sistemului digestiv. Desi se poate intampla de multe ori sa nu fie posibil sa mergi la toaleta in momentul in care simti nevoia, iar amanarile indelungate sau frecvente pot duce la constipatie.
Prevenire
Pentru a scapa de aceasta problema trebuie mai intai sa acorzi atentie simptomelor. Apoi incearca unele remedii usoare, cum ar fi:
Mai multe fibre
O dieta bogata in fibre este un mod simplu de a mentine un “program regulat” sistemului tau digestiv. Fibrele amelioreaza tranzitul intestinal, ajutand astfel alimentele digerate sa ajunga fara prea mari probleme in colon. Incearca musli, tarate de ovaz, paine integrala, fructe sau legume.
Renunta la cafea
Desi se stie ca are efect diuretic, cafeaua poate cauza crampe in unele cazuri. Pentru cei care sufera de constipatie, cafeaua si chiar ceaiul tind sa scada cantitatea de apa din colon si astfel problema se inrautateste.
Nu exagera cu laxativele
Desi laxativele de la farmacie te pot ajuta, nu alerga la cabinetul medical de fiecare data cand simti disconfort. Chiar daca pe moment te ajuta, cand sistemul digestiv se obisnuieste cu ele, constipatia nu mai cedeaza.
Exercitii si iar exercitii
Exercitiile regulate sunt adesea cea mai buna si simpla metoda de a te asigura ca mintea si corpul tau sunt revitalizate. Un stil de viata activ ii asigura organismului tau energia de care are nevoie pentru imbunatatirea poftei de mancare si a digestiei.
Tu cum faci sa scapi de constipatie?
Citeste si 5 alimente pentru un super corp