Cum să spălăm corect fructele și legumele proaspete ca să nu ne îmbolnăvim

  • Publicat:
Cum să spălăm corect fructele și legumele proaspete ca să nu ne îmbolnăvim

Spălarea corespunzătoare a fructelor și legumelor este un obicei sănătos pentru a minimiza expunerea la reziduuri și germeni potențial dăunători, care îți pot afecta sănătatea. Iată câteva modalități sigure și recomandate de medici pentru spălarea produselor alimentare proaspete.

Cele mai eficiente metode de curățare a produselor proaspete

Experții în domeniul sănătății și siguranței alimentare, inclusiv Food and Drug Administration (FDA) și Centers for Disease Control (CDC), recomandă ferm consumatorilor să nu urmeze sfaturi după ureche (oțet, suc de lămâie, etc) și să continue să folosească apă simplă.

Spălarea alimentelor proaspete în apă rece asigură fără probleme igiena și siguranța alimentară. Trebuie reținut faptul că legumele și fructele ar trebui spălate DOAR înainte de a fi consumate. Spălarea lor înainte de depozitare poate crea un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor din cauza nivelului ridicat al umidității de pe suprafața lor.

Înainte de a începe să speli fructele și legumele, asigură-te că te speli bine pe mâini cu apă și săpun.

Produsele cu coaja fermă și poroasă, precum merele, lămâile și perele sau legumele rădăcinoase precum cartofii, morcovii și napii, pot fi periate cu o perie curată și moale pentru a te asigura că îndepărtezi orice urmă de murdărie din porii acestora.

Legumelor cu frunze verzi (salata verde, spanacul, prazul și legumele crucifere, cum ar fi varza de Bruxelles și varza chinezească) ar trebui să li se îndepărteze stratul exterior, apoi să fie scufundate într-un bol cu apă rece, înmuiate și scurse bine.

Citește și: Cum se spală corect salata verde pentru a scăpa de pesticide. Trucul cu bicarbonat de sodiu

Alimentele delicate, precum fructele de pădure, ciupercile și alte tipuri de alimente care se pot degrada mai ușor, pot fi curățate cu grijă, utilizând un jet constant de apă.

Acum știi cum să-ți speli produsele, dar nu toate fructele și legumele sunt la fel. Iată cum să le tratezi corect:

  • Spală fructele cu boabe numai atunci când vrei să le mănânci pentru a le împiedica să dezvolte mucegai
  • Șterge ciupercile cu un prosop de hârtie umed chiar înainte de a le găti pentru a îndepărta murdăria
  • Îndepărtează frunzele exterioare de pe varză sau salată înainte de spălare
  • Taie petele de pe produse înainte de spălare, deoarece acestea pot conține mai multe bacterii și pesticide

Citește și: De ce TREBUIE să speli bananele înainte de a le curăța de coajă. Motivul surprinzător

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc