Ore în șir de lucrat, o alimentație incorectă și puține ore de somn sau somn neodihnitor, toate acestea te pot face să te simți lipsit de vitalitate, chiar dacă tocmai a trecut weekend-ul.
Însă, poți să îi redai organismului tău energia de care are nevoie ținând cont de următoarele sfaturi: obiceiuri care amplifică starea de oboseală versus obiceiuri care amplifică tonusul și starea de bine.
O trăsătură comună a alergiilor alimentare este starea de oboseală pe care corpul o resimte, aceasta fiind, de asemenea, și un simptom unic al intoleranței la un anumit produs alimentar.
Așadar, dacă simți o stare de letargie care persistă, verifică dacă nu cumva ești intolerant la un aliment sau chiar suferi de alergii.
Indiferent cum arată programul tău, cât de multe exerciții fizice faci zilnic, cum mănânci – dacă obișnuiești să consumi alcool în exces, somnul tău nu va fi unul de calitate, ceea ce înseamnă că organismul tău nu se poate reface în mod corespunzător pentru a fi fresh în fiecare nouă dimineață.
Fă întotdeauna pauze între zilele când consumi alcool și nu depăși niciodată limitele de siguranță.
Descoperă și ce organ poți îmbolnăvi dacă mănânci în grabă sau bei alcool des.
Deși inițial nicotina stimulează creierul, într-o a doua etapă ea mai mult deprimă. Mai mult, fumatul „mărește ritmul în care ficatul folosește micronutrienții, în special vitaminele din complexul B, C și E”, ceea ce se traduce într-un efort suplimentar pentru antioxidanții ce detoxifică organismul.
Exersează ca în fiecare zi, măcar câteva minute să practici un exercițiu de meditație, un obicei care te deconectează de la problemele zilnice, cum ar fi grădinăritul, sau o audiție muzicală.
Sunt puține aspecte care îți diminuează vitalitatea așa cum o fac anxietatea și stresul.
Descoperă și 15 alimente cu efect calmant. Conțin o vitamină care „sedează” natural anxietatea
Acum, pentru că știi ce trebuie să eviți sau să diminuezi ca să eviți cât mai mult diminuarea vitalității, este bine să știi și ce poți face ca să beneficiezi de energia de care ai nevoie pentru o bună funcționare a corpului și minții pentru săptămâna ce va urma și toate celelalte.
S-au scris multe pagini despre cât de important este micul dejun, dar și dacă trebuie sau nu să fie unul bogat, cât de bogat și alte asemenea teorii. În oricare dintre ele crezi, un adevăr nu poate fi niciodată combătut: organismul tău are nevoie de combustibil pentru a depune efortul necesar pe timpul zilei.
Iar micul dejun îi poate oferi acest combustibil: un mic dejun care îți va oferi vitalitate poate conține pâine integrală prăjită, cereale integrale, fulgi de ovăz, fructe proaspete și iaurt.
Un surplus de oxigen în organism scade încordarea și crește nivelul de energie. Astfel, ori de câte ori te simți tensionat, relaxează-te, inspiră pe nas numărând până la 4, expiră pe gură numărând până la 8. Repetă până vei simți o senzație de înviorare.
În acest caz, nu e nimic de spus în afară de faptul că o plimbare în aer liber poate face minuni ori de câte ori ești obosit.
Ori de câte ori reușești să dormi bine noaptea sau în timpul zilei (somnul scurt de după-amiază), creierul se odihnește și organismul capătă energie și vitalitate.
Citește și: 7 alimente de primăvară care ne aduc la viață organismul secătuit de energie
Sursă: Reader’s Digest, Mâncarea și sănătatea