Mamografia este salvatoare de vieți – prin intermediul ei se poate depista cancerul mamar. Am stat de vorbă cu dr. Miruna Ispas, medic specialist radiolog, despre pașii premergători mamografiei și despre cum se desfășoară propriu zis mamografia.
CSÎD: Doare să faci mamografie?
Dr. Miruna Ispas: Marea majoritate a pacientelor resimt cel mult o jenă în timpul compresiei, care durează câteva secunde pentru fiecare sân. Însă depinde foarte mult de pragul de durere al fiecărei femeie și de patologia subiacentă a sânului, de exemplu, un sân operat sau în care există un chist inflamat, ar putea fi dureros la compresie, oricât de performant ar fi mamograful sau priceperea asistentului.
CSÎD: Cum să te pregătești pentru o mamografie?
Dr. Miruna Ispas: În primul rând, lăsând emoțiile acasă și înțelegând că deși este o investigație despre care probabil ați auzit multe mituri, vă poate salva viața. Mamografia se poate realiza în orice moment al ciclului menstrual, dar e de evitat perioada premenstruală și în timpul ciclului menstrual, din cauza sensibilității mai ridicate a sânilor.
CSÎD: Ce îmbrăcăminte se recomandă?
Dr. Miruna Ispas: Este de preferat ca pacienta să fie îmbrăcată cu un top și nu o rochie de exemplu, pentru a fi comodă și pentru a-i fi mai simplu să se dezbrace și îmbrace. Sfătuim pacientele să nu folosească înainte deodorant sau cremă, pentru că acestea pot genera artefacte. De asemenea, ne bucurăm când vedem paciente cu dosarul medical la dânsele și nu uitat într-un colț prăfuit, pentru că este important să înțelegem istoricul complet al fiecărei paciente.
CSÎD: Cum se desfășoară o mamografie?
Dr. Miruna Ispas: Pentru obținerea unei mamografii, pacienta se poziționează în fața mamografului, în timp ce tehnicianul îi așeaza pe rând sânii pe aparat. Fiecare sân este comprimat în două incidențe preț de câteva secunde, pentru a realiza în final 2 incidențe mamografice pentru fiecare sân, adică 4 în total. Deși compresia este cea care generează anxietăți, este esențială pentru o calitate bună a imaginii și o doză de iradiere mai mică.