Fie că ești la birou, te plimbi prin parc sau faci orice altceva într-o zi fierbinte de vară, canicula îți poate da bătăi de cap. Un moment te simți bine, bucurându-te de un picnic, iar în următorul minut tot ce poți gândi este cum să scapi de soarele arzător. Sau poate ai mers pe bicicletă sau pe jos până la muncă, vântul răcorindu-te pe drum, dar imediat ce te așezi, picăturile de transpirație îți încep să-ți inunde fruntea. Este foarte ușor să depășești punctul de confort și să ajungi să te simți sufocat de căldură. Iată cum poți să te răcorești rapid când te afli într-o astfel de situație.
De obicei, nu îți dai seama cât de cald îți este până nu începi să transpiri, un fenomen care devine mai evident când te oprești din mișcare.
„Când ești activ, creezi un flux de aer peste corpul tău care ajută la evaporarea transpirației și îți oferă un beneficiu de răcorire,” explică Rachel Cottle, MS, student doctorand la Laboratorul de Cercetare Termoreglatorie și Microvasculară al Universității de Stat din Pennsylvania. „Dar imediat ce te oprești, nu mai ai la fel de mult aer circulând în jurul corpului și transpirația nu se evaporă la fel de repede.”
Este important de menționat că transpirația este un lucru necesar și bun: este modul corpului tău de a reduce temperatura internă crescută. Dar, de asemenea, suntem evolutiv programați să ne simțim inconfortabil atunci când suntem uzi sau plini de transpirație, explică Nathan Morris, PhD, profesor asistent de fiziologie termică în Departamentul de Fiziologie Umană și Nutriție de la Universitatea din Colorado, Colorado Springs. Senzația neplăcută a transpirației care se acumulează pe piele este semnul pe care creierul îl primește că este timpul să te răcorești.
Înainte de a fi activ sau de a ieși în căldură, există câteva lucruri pe care le poți face. Dacă deja ești cald și transpirat, consumul de băuturi reci nu îți va scădea temperatura. În schimb, corpul tău va regla acest lucru prin reducerea transpirației. Dar dacă ești uscat și nu te supraîncălzești, consumul unei băuturi reci sau un duș rece poate provoca o scădere ușoară a temperaturii interne. Astfel, când ieși afară pe o vreme caldă, corpul tău va încălzi mai întâi aceste țesuturi la niveluri normale înainte de a începe să reacționeze fiziologic la căldură.
Ce alegi să porți poate face o diferență. Evită hainele grele și strânse pe piele.
„Dacă porți haine mai largi într-o zi caldă, acestea permit un efect de ventilație, similar cu atunci când fluturi cearșafurile,” spune Dr. Morris. „De fiecare dată când corpul tău se mișcă, creează un flux de aer sub haine, care ajută la evaporarea transpirației de pe corpul tău, astfel încât să te poți răcori.”
Un ventilator poate ajuta la accelerarea evaporării transpirației, răcorindu-te mai repede. Poți folosi chiar și un ventilator portabil cu baterii sau unul pe care să-l așezi pe birou și să-l orientezi spre față. De asemenea, îndepărtează excesul de îmbrăcăminte și suflecă-ți mânecile pentru a expune mai multă piele la aer.
Unul dintre cele mai rapide moduri de a te răcori este să îți treci mâinile și antebrațele sub apă rece. Palmele mâinilor sunt pline de vase de sânge superficiale, care se dilată când îți este cald. Prin răcirea mâinilor, sângele răcit va circula înapoi în corp, ajutând la resetarea temperaturii interne.
Fața ta este de asemenea un loc cu multe vase de sânge aproape de suprafață. Prin răcirea feței, vei răcori o cantitate mare de sânge rapid, ceea ce te va face să te simți mult mai bine imediat.
Consumul unei băuturi reci nu îți va scădea temperatura corporală dacă ești deja transpirat, dar va încetini răspunsul de transpirație al corpului tău, permițând evaporarea mai rapidă a transpirației de pe piele. În plus, apa rece sau o băutură cu electroliți te va rehidrata, lucru esențial în timpul caniculei.
Un duș răcoritor poate amplifica efectul răcoririi. Dacă ești foarte fierbinte, un duș sau o baie cu apă rece este o modalitate rapidă de a te răcori și de a opri transpirația. Totuși, evită apa foarte rece, deoarece poate provoca constricția vaselor de sânge, blocând transferul de căldură.
Sursă – https://www.self.com/story/how-to-cool-down-your-body
Sursă foto – LightFieldStudios / Envato