Dacă suferi de astm, evită activităţi precum tunsul ierbii sau greblatul frunzelor ori foloseşte o mască în timp ce le faci. Evită expunerea la particulele de sol, compost, cutii cu nisip, fân şi fertilizatori.
Nu merge şi nu campa în pădure în zonele în care mucegaiul creşte în preajma copacilor sau a altor tipuri de vegetaţie. Îndepărtează buştenii putreziţi din zona locuinţei şi din grădină. Poluarea atmosferică poate înrăutăţi şi ea astmul, iritând plămânii.
Ozonul este deosebit de problematic în perioada verii, când lumina soarelui reacţionează cu emisiile de carburanţi, producând niveluri ridicate de ozon, mai ales în zonele urbane. S-a demonstrat că expunerea la ozon este asociată cu dureri în piept, dificultăţi de respiraţie şi o funcţionare pulmonară redusă. Prin urmare, calitatea aerului are un rol fundamental.
O eliminare a sensibilităţii la ozon se poate face acasă. Pur şi simplu, plasează un vas cu apă afară timp de o oră (sau poate chiar în maşina personală) pentru a colecta particulele din atmosferă. Pentru uşurarea simptomelor, probabil că acest procedeu va trebui repetat periodic. Un inamic de temut sunt toxinele din mediul înconjurător.
De asemenea, chimioterapia, radiaţiile sau un stil de viaţă nesănătos slăbesc sistemul imunitar. Enzimele pot reduce efectele nocive şi inflamaţiile care apar în aceste condiţii, aducându-le beneficii suferinzilor de astm. Milioane de oameni iau suplimente cu vitamine, minerale sau proteine, dar acestea sunt o risipă de bani dacă nu au suficiente enzime ca să digere şi să asimileze nutrimentele respective.
Citeşte mai multe în ediţia tipărită a revistei Ce se întâmplă, Doctore?
Citeşte şi: Polenul, duşmanul nostru din sezonul cald