Cum scapi de balonare, după mesele copioase, cu bicarbonatul de sodiu. Câte lingurițe se iau să nu-ți afecteze organismul

Iată cum bicarbonatul de sodiu ajută la reducerea balonării, imediat după mesele copioase. Este un remediu excelent, mai ales de Sărbători.
  • Publicat:

Bicarbonatul de sodiu este un remediu excelent pentru diferite afecțiuni, care poate fi întrebuințat și în cele mai neașteptate situații. Spre exemplu, una din calitățile sale este aceea că ajută la eliminarea balonării.

Cum combați balonarea cu bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un antiacid natural care poate neutraliza rapid acidul din stomac și poate oferi alinare imediată în cazul arsurilor. Se dizolvă o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă și se bea încet. Acest remediu nu trebuie utilizat frecvent sau pe termen lung, deoarece poate afecta echilibrul electrolitic al organismului.

„Această soluţie trebuie folosită ca tratament ocazional (şi nu pe termen lung) şi trebuie să aveţi grijă să nu consumaţi cantităţi excesive, deoarece aceasta poate cauza dezechilibre grave de electroliţi şi acizi”, a spus medicul Cătălin Luca în cadrul unei emisiuni online.

Când balonarea devine un motiv de îngrijorare

Balonarea este un disconfort frecvent resimțit de mulți oameni, însă ceea ce pare a fi o problemă minoră poate ascunde afecțiuni grave, avertizează medicii. Deși adesea asociată cu mese copioase sau consumul de alimente grele, balonarea poate fi și un simptom al unor tulburări gastro-intestinale mai severe.

Nutriționistul Dr. Bianca Doamna subliniază că balonarea poate avea o varietate de cauze, de la afecțiuni simple, precum refluxul gastroesofagian sau intoleranțele alimentare la lactoză și gluten, până la probleme mai serioase, cum ar fi ulcerul gastric.

„Este un simptom nespecific, dar care are întotdeauna o cauză ce trebuie investigată,” explică Dr. Doamna. De asemenea, balonarea poate apărea în timpul sarcinii sau în urma unor tulburări alimentare, cum ar fi anorexia sau bulimia, afectând grav starea de sănătate a pacientului.

Specialiștii avertizează că balonarea nu trebuie ignorată dacă este însoțită de alte simptome, cum ar fi dureri abdominale severe, pierdere în greutate inexplicabilă sau modificări ale tranzitului intestinal. În aceste cazuri, o evaluare medicală detaliată devine esențială pentru a exclude boli grave, precum sindromul de colon iritabil, boala celiacă sau chiar cancerul de colon.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Marincel - Redactor
După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București, am debutat ca redactor la publicația Spynews, unde am dobândit și cunoștințe de social media. De-a lungul timpului am scris pentru diferite site-uri de presă, iar acum fac parte din echipa ...
citește mai mult