Transmiterea Helicobacter Pylori este pe cale fecal-orală. Gesturi aparent banale precum folosirea în comun a tacâmurilor, paharelor, obiectelor personale ca periuța de dinți pot duce la contaminarea unei persoane nepurtătoare cu bacteria Helicobacter Pylori. Momentul infectării este cu predilecție copilăria, fiind știut obiceiul copiilor de a băga în gură obiecte din jurul lor.
CSÎD: Cum putem să depistăm dacă avem sau nu Helicobacter Pylori?
Dr. Tatiana Popescu: Depistarea infecției cu Helicobacter Pylori este extrem de facilă și ea se realizează prin analiza materiilor fecale în care se decelează bacteria. De asemenea, putem face analiza anticorpilor Anti Helicobacter Pylori din sângele venos. De asemenea testul respirator care măsoară amoniacul din aerul respirat poate fi o metodă de diagnostic al infecției gastrice cu această bacterie.
CSÎD: Ce gesturi simple ajută să prevenim infecția cu Helicobater Pylori?
Dr. Tatiana Popescu: Cea mai bună metodă de prevenție a infecției cu Helicobacter Pylori este igiena riguroasă a mâinilor și a alimentelor – fructe și legume. Spălatul mâinilor este de asemenea foarte important și în cazul copiilor care trebuie să deprindă de mici acest obicei sănătos.
CSÎD: Ce dietă este indicată celor cu Helicobacter Pylori?
Dr. Tatiana Popescu: Dieta recomandată persoanelor cu infecție cu Helicobacter Pylori este o dietă întâlnită, de asemenea și în cazul gastritelor și gastro-duodenitelor de alte cauze. Se recomandă evitarea condimentelor, fructelor și legumelor care fermentează și care pot crește aciditatea suplimentar, carnea tocată: mici, perișoare, chiftele. Totodată trebuie scoase din alimentație prăjelile și mâncărurile cu aport mare de grăsime.
CSÎD: Ce alte obiceiuri nu sunt recomandate celor care au depistat că sunt purtători de Helicobacter Pylori?
Dr. Tatiana Popescu: Sunt interzise consumul de alcool și fumatul.