”Cu ajutorul multitudinii de aparate existente pe piață putem face aerosoli cu destul de mare ușurință acasă. Dacă nu avem un aparat totuși putem să ne ajutăm de apă fiartă în care putem adăuga sare de bucătărie și eventual 1-3 picături de uleiuri esențiale pe care să le lăsăm să se evapore în aerul din cameră” explică dr. Tatiana Popescu, medic de familie. Am aflat cum se sterilizează corect aparatul de aerosoli acasă și la ce riscuri ne supunem dacă nu igienizăm corect acest aparat.
CSÎD: Ce riscuri sunt dacă aparatul nu este curățat corespunzător?
Dr. Tatiana Popescu: Din păcate, nu de puține ori uităm că aparatul de aerosoli necesită curățare. Ca orice alt dispozitiv și acesta are nevoie de dezinfectare sau măcar o ștergere riguroasă cu substanțe dezinfectante de suprafețe.
CSÎD: Cum să procedăm când aparatul de aerosoli este nou?
Dr. Tatiana Popescu: În general, după deschiderea unui aparat nou este necesar să curățăm toate piesele, inclusiv lăcașul unde se introduc substanțele ce urmează a fi administrate. Aparatatul se pune în funcțiune și se recomandă inițierea a minim 3 cicluri de utilizare cu ser fiziologic fără a fi folosit ci lăsat să se curețe astfel circuitul.
CSÎD: Cu se soluție se curăță aparatul?
Dr. Tatiana Popescu: Toate dispozitivele medicale necesită curățare cât și dezinfectare. Pentru a nu risca să creăm medii de cultură pentru bacterii sau ciuperci în aparatul de aerosoli, după fiecare episod de boală acesta trebuie bine curățat. În primă fază trebuie să ștergem cu apă pe o lavetă curată pentru a înlătura murdăria vizibilă și apoi putem utiliza substanțe dezinfectante dedicate instrumentarului medical sau chiar alcoolul sanitar (spirt) care poate fi găsit foarte ușor și este la îndemâna fiecărui pacient.