Sutienul este un articol vestimentar intim purtat de milioane de femei. Acesta ridică pieptul și le conferă doamnelor un aspect mai tânăr, dar dacă este ales și purtat greșit poate duce la grave probleme de sănătate.
Citește și: De ce le crește femeilor păr pe sâni
Dacă te confrunți des cu dureri la nivelul gâtului, umerilor sau brațelor și senzație de amorțeală, rigiditate sau înțepenire, de vină ar putea fi sutienul.
Purtarea unui sutien inadecvat formei și mărimii sânilor poate duce la „Sindromul bretelelor prea strânse” sau sindromul costoclavicular, cauzat de comprimarea sau frecarea nervilor și vaselor de sânge între claviculă și prima coastă.
Acest fenomen apare cu precădere în rândul femeilor care poartă un sutien cu bretele prea strânse, ceea ce pune presiune pe umeri și duce la durere în brațe, umeri, gât și zona cervicală.
La risc să dezvolte acest sindrom sunt mai ales femeile cu sânii foarte mari, supraponderale, sau cele cu sânii lăsați.
Citește și: Pierderea virginității – cum se modifică vaginul, sânii sau penisul
Când bretelele sutienului sunt prea strânse, acestea „sapă” în piele și exercită o presiune puternică. Unele femei se plâng și de „albăstrirea” brațelor, din cauza circulației proaste a sângelui cauzată de bretelele strânse.
Alteori, purtarea incorectă a sutienului duce inclusiv la o postură greșită a corpului. Inconștient, femeile au tendința să își aducă umerii în față pentru a elibera presiunea, dar astfel nu fac decât să își crească riscul de cocoașă sau cifoză cervicală, o curbură anormală a coloanei vertebrale, care face ca partea superioară a spatelui să pară mai rotunjită.
Un sutien prea strâmt sau prea mic poate avea un impact negativ și asupra pielii. Pot apărea probleme precum foliculită, dermatită, urticarie sau eczeme.
Citește și: Este normal să ai un sân mai mare? Condiții medicale ce pot influența mărimea sânilor
Iar dacă te confrunți des cu arsuri la stomac și gust acru în gură, tot sutienul poate fi vinovatul, din cauza presiunii exercitate asupra epigastrului (capul pieptului).
Simptomele se pot înrăutăți dacă porți sutienul prea strâns când faci mișcare sau cari greutăți mari. Atenție deci la sacoșele grele de cumpărături!
Pe de altă parte, manifestările se ameliorează când dai jos sutienul, însă trebuie să știi că este doar temporar. Dacă porți zi de zi sutienul în mod incorect, durerile vor recidiva.
Citește și: Remedii pentru iritații sub sâni. Cum previi iritațiile dacă ai sâni mari și transpiri abundent