Chirurgia refractivă se referă la chirurgia de reducere a dioptriilor și poate fi soluția pentru persoanele care vor să scape de ochelari sau lentile de contact.
Dr. Dan Stănilă, medic specialist oftalmolog, explică pașii necesari și cum știi dacă ești eligibil pentru o astfel de intervenție.
Chirurgia refractivă acționează pentru modificarea refracției globului ocular și corecția viciilor de refracție ale ochiului uman, respectiv:
Astfel, persoanele care au probleme de vedere pot avea dioptrii mai mici sau chiar pot scăpa de ochelarii de vedere într-un mod sigur și cu puține complicații.
Candidatul pentru chirurgie refractivă corneană are peste 18 ani, suferă de un viciu de refracție care poate fi corectat prin această metodă, însă nu într-un stadiu foarte avansat și, mai ales, nu are alte probleme oculare precum keratokonus, glaucom avansat, cataractă sau sindrom de ochi uscat sever.
„Înainte de operație, dacă pacientul este purtător de lentile de contact, va trebui să renunțe la ele timp de o săptămână, astfel încât corneea să își recapete forma naturală.
Urmează o examinare amplă, în care se determină acuitatea vizuală, cea mai bună corecție cu lentile, se măsoară refracția automată, apoi se face din nou corecția și se recurge la o topografie corneană. Aceasta ne face o analiză detaliată: grosimea corneei, cheratometria, valorile curburii anterioare și posterioare ale corneei și valoarea cilindrului cornean.
După efectuarea topografiei, se recurge la măsurarea refracției totale și se face un examen cu citoplegie pentru a măsura refracția ochiului”, explică Dr. Dan Stănilă.
Chirurgia refractivă corneană modifică structura și curbura corneei, pentru a anula dioptriile pacientului, iar modul de intervenție se poate realiza prin mai multe metode, urmând ca specialistul să recomande varianta potrivită pentru fiecare pacient: