Odată ce şi-a intrat în drepturi, toamna îmbracă peisajele în haine multicolore şi ne invită la plimbări prin natură. Alături de ea se fac comode şi temperaturile scăzute, care aduc o serie de probleme de sănătate, mai ales răceli sezoniere, cât şi reactivarea unor probleme cronice precum sinuzitele.
„Inflamaţia sinusală, adică sinuzita, este o îmbolnăvire relativ frecventă, mai ales localizarea maxilară şi cea frontală. Zonele etmoidale sau sfenoidale sunt mai rar afectate. Durerea, pricipalul simptom, este proiectată la nivelul feţei şi corespunde localizării inflamaţiei. Simptomatologia nazală se manifestă prin obstrucţie supărătoare însoţită de secreţii abundente mucopurulente, uneori cu miros neplăcut şi greu de eliminat”, spune Dr. Dragoş Peteu, medic homeopat şi membru al Societăţii Române de Homeopatie.
Tratamentul poate fi medicamentos şi/sau chirurgical. În secţia ORL specialiştii intervin pe cale operatorie. Sunt vizate corecţiile deviaţiilor de sept, ablaţia polipilor şi drenajul sinusurilor.
„Terapia medicamentoasă se face atât pe cale generală cât şi pe plan local (picături) cu antibiotice, antiinflamatoare şi analgezice. Dar există şi tratamente adjuvante cu uleiuri esenţiale, ceaiuri, extracte gemoterapice, inhalaţii cu diverse substanţe, fototerapie cu lumină polarizată, etc”, adaugă specialistul.
În sinuzite, tratamentul homeopat poate fi de sine stătător sau complementar. Iată câteva remedii utile recomandate de către medicul homeopat, Dragoş Peteu:
Silicea, este indicat atunci când:
pacientul este extrem de friguros, mai ales în zona capului motiv pentru care şi-l acoperă întotdeauna;
Silicea este un remediu excelent pentru că favorizează eliminarea, evacuarea colecţiilor (chiar purulente) oriunde s-ar afla cu condiţia să existe o cale uşoară de eliminare la suprafaţă (util ca adjuvant după puncţii sau operaţii sinusale).
Spigelia anthelmia este remediul ideal când este afectată partea stangă:
Sanguinaria canadensis pentru afectarea parţii drepte:
4. Lycopodium clavatum, un alt remediu pentru partea dreaptă, este util când catarul, adică secreţia nasală se complică cu sinuzita frontală iar durerile sunt mai intense după masă (16-20).
5. Medorrhinum este un remediu util la copii.
Simptome asociate:
6. Kalium bichromicum este remediul pentru acele sinuzite în care pacientul se confruntă cu secreţii aderente, vâscoase, greu de eliminat, de culoare galbenă sau galben-verzuie de care nu scapă oricât ar sulfa nasul (de aceea foloseşte, adesea excesiv, picături nazale). Durerile continue sau intermitente, intense sau sâcâitoare sunt în zona sinusurilor (frontal, maxilar) şi sunt însoţite de senzaţia de inflamat, umflatură, plin sau acumulare. Orice răceală afectează zonele sinusale şi secreţiile sunt caracteristice, vâscoase şi colorate.
7. Scutellaria laterifolia , un remediu rar prescris, mai ales azi când cei mai mulţi pacienţi vin la cabinet după tratamente prelungite, este util în cazuri cronice unde este evidentă supresia manifestărilor sinuzitei. Iată şi simptomele însoţitoare:
la unii pacienţi, pe fondul evoluţiei cronice şi a tratamentelor îndelungate fară rezultate evidente, se pot dezvolta diverse frici cu teme (de dezastre, că se poate întâmpla ceva neplăcut, de ghinion, etc) şi intensităţi variable mergând până la atacuri de panică (nocturne foarte rare ziua).