Abcesele nu sunt un subiect prea placut, dar cei mai multi dintre noi avem de-a face cu ele la un moment dat. Astfel, abcesul cutanat este o infectie microbiana a pielii, ce duce la vatamarea tesuturilor si la formarea puroiului.
Exista mai multe tipuri de abces:
– Acneea chistica – se formeaza atunci cand conductele glandei sebacee se infecteaza sau sunt infundate. Acest tip de abces apare in cea mai mare parte pe fata si afecteaza in primul rand adolescentii.
– Furuncul – infectia acuta a unui folicul pilosebaceu. Acest tip de abces poate cauza febra sau frisoane.
– Chistul pilonidal – o infectie cronica a tegumentelor situate imediat deasupra santului interfesier. Acesta este determinat de un chist infectat la nivelul tegumentului.
– Hidradenitis suppurativa – o inflamatie a glandei sudoripare, provocata de infundarea canalelor. Se prezinta sub forma unor abcese multiple la axila.
De ce ne apar abcesele?
Cea mai frecventa cauza este infundarea canalelor glandelor sebacee ori sudoripare, sau infectarea foliculilor pilosi. Este posibil, de asemenea, ca aparitia acestora sa fie provocata de zgarieturi sau vatamari la nivelul pielii ce se infecteaza si se transforma intr-un abces.
Iti vine sa crezi sau nu, un fir de par in crestere poate cauza aparitia abcesului. Persoanele cu un sistem imunitar slab sunt mai predispuse unor astfel de probleme, inclusiv persoanele cu diabet zaharat.
Medicamentele cum sunt: cortizonul, prednisonul, prednisolonul si alte medicamente folosite de pacientii cu cancer pot duce la slabirea imunitatii.
Cum se pot vindeca abcesele?
Curcuma (constituent al condimentului numit "curry")
Administrata interna, curcuma poate ajuta la dizolvarea si vindecarea abceselor in mai putin de trei zile. Aceasta planta are efecte anti-inflamatorii si purifica sangele.
Ia o lingurita de pulbere de curcuma amestecata cu apa calda de trei ori pe zi sau cauta in magazinele naturiste curcuma sub forma de capsule, din care trebuie sa iei 450 de mg pe zi.
Din pudra de curcuma mai poti face o pasta pe care sa o aplici direct pe abces, apoi acoperi zona cu un pansament sau o bucata de tifon. Fii atenta pentru ca aceasta planta iti poate pata pielea si hainele. Urmele ramase pe piele dispar in aproximativ doua saptamani.
Uleiul de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai este un antiseptic natural, capabil sa ajute la vindecarea tuturor problemelor pielii. Tot ce trebuie sa faci este sa aplici o picatura din acest ulei direct pe abces in fiecare dimineata dupa baie, pana cand abcesul dispare.
Uleiul de ricin
Pune cateva picaturi de ulei de ricin pe o discheta demachianta si aseaz-o peste abces. Apoi infasoara zona cu un pansament sau o bucata de tifon. Uleiul de ricin va scoate puroiul din abces si il va vindeca in mai putin de doua zile.
Tu ce metode naturale de tratare a abcesului cutanat stii?
Citeste si Cum sa te pazesti de rozacee
Ma gandesc la mine