Noile tehnologii sunt la tot pasul, în mai toate domeniile de activitate. Pe lângă ele, digitalizarea, care a fost mai accelerată în perioada pandemiei, creează noi posibilităţi în ceea ce priveşte îngrijirea şi asistență medicală în cazul persoanelor vârstnice.
În lume, inteligența artificială şi tehnologia medicală fac progrese mari, desfăşurându-se cu uşurinţă videoconferinţe ale medicilor, monitorizarea pacienţilor de la distanţă, dar şi achiziţia de medicamente online, fără prescripţie medicală. Toate acestea contribuie la o adevărată revoluţie în autoîngrijire, adică în îngrijirea la domiciliu, în special a persoanelor în etate.
Se ştie deja cât de utile, eficiente şi ecologice sunt acele case smart construite pe baza noilor tehnologii. Datorită echipamentelor şi dispozitivelor de ultima generaţie, toate aparatele din casă se pot controla de la distanţă, se pot seta în funcţie de programul şi de necesitățile fiecărei familii, raţionalizând consumul de energie.
Aceste dotări ale unei case inteligente contribuie la un confort fără egal, ceea ce îi face pe specialiştii în medicină să considere că în această direcţie se îndreaptă şi îngrijirea la domiciliu.
După cum se ştie, persoanele în vârstă şi cele cu dizabilităţi au nevoie în permanenţă de monitorizare. Pacienţii diagnosticaţi cu dementă, cu boli cronice grave sau cu dificultăţi de mobilitate vor putea fi mai independente în casele smart care se adaptează nevoilor lor.
Prin intermediul unor prize smart, aparţinătorii lor pot controla dispozitivele din casă de la serviciu sau din orice alt loc, de pe telefonul mobil, astfel încât să fie tot timpul conectaţi la ce se întâmplă cu persoanele bolnave aflate în casă şi să le ofere tot sprijinul.
Foarte important în tratamentele de acasă este şi controlerul vocal. Pacienţii imobilizaţi la pat sunt mai independenţi, pentru că pot controla prin voce anumite dispozitive de care au nevoie, cum ar fi aprinderea sau stingerea televizorului doar prin Amazon Alexa sau Google Home.
S-a tot scris în ultimul timp despre rolul pe care îl are realitatea virtuală (VR) specializată în tratamentul bolilor mintale. Stând pe canapea şi folosind nişte căşti şi ochelari portabili, pacienţii pot beneficia de un tratament psihologic eficient, care îi ajută, în funcţie de caz, să-şi alunge frica de înălţime (acrofobia) sau frica de mulţime (agorafobia).
Un exemplu în acest sens este chiar o invenţie românească, VR-Mind, ce constă într-o pereche de ochelari VR şi o aplicaţie pe telefonul mobil menite să-i facă pe pacienţii cu depresie, de toate vârstele, să gândească pozitiv şi să-şi reantreneze mintea. Realitatea virtuală a început să fie folosită inclusiv în fizioterapie.
În concluzie, noile tehnologii sunt utile atât pacienţilor, pentru un confort sporit şi o independentă pe care altfel nu ar avea-o, cât şi aparţinătorilor, care beneficiază de un ajutor real în îngrijirea şi tratamentele oferite celor bolnavi.
Casele inteligente vor avea un rol hotărâtor în îngrijirea pacienţilor la domiciliu în următorii ani. Prin montarea unor prize media, se vor putea controla prin telefon toate aparatele electrocasnice şi gadgeturile. În plus, prin folosirea unor aspiratoare verticale performante, cu care să fie aspirat praful de pe podele, canapele, draperii etc. va fi creat un mediu curat şi aerisit, cu multiple beneficii pentru sănătate.