Dacă vrei să renunți la absorbantele clasice, fie din motive de igienă ori pentru protecția mediului, cupa menstruală se poate dovedi a fi o alegere inspirată. Totuși, iată ce ar trebuie să știi despre aceasta, înainte de a o cumpăra.
Cupa menstruală este un produs de igienă feminină, destinat folosirii în perioadele ciclului menstrual, dar care, spre deosebire de absorbante și tampoane, este reutilizabil.
Este un recipient de mici dimensiuni în formă de pâlnie, din silicon medical flexibil, care se introduce în vagin pentru a colecta lichidul menstrual. În el se poate colecta mai mult lichid în comparație cu clasicele absorbante și tampoane, iar faptul că este reutilizabil nu face decât să convingă din ce în ce mai multe femei să îl folosească.
Citește și: Cupa menstruală care îţi permite să faci sex la menstruaţie fără probleme
Multe femei din întreaga lume deja aleg să folosească o cupa menstruală pentru că:
Întrucât cupa are scopul de a colecta lichidul nedorit în loc să îl absoarbă, nu riști să dezvolți SST, infecția bacteriană rară asociată cu utilizarea absorbantelor.
Mai mult, riscul de a suferi de uscăciune vaginală este și el unul minim, căci, spre deosebire de tampoane și absorbante, cupa mentruala nu absoarbe și secrețiile vaginale.
Da, investiția inițială poate că va fi una mai mare, însă produsul este reutilizabil. Astfel că nu va mai trebui să îți faci griji în acea perioada a lunii că n-ai tampoane.
Conform specialiștilor, o cupă menstruală poate colecta de 3 ori mai mult lichid decât un absorbant clasic. Asta înseamnă, așadar, că poți schimba cupa chiar și la 6,8 sau 12 ore, în funcție de abundența menstruală.
Citește și: Ciclu menstrual: soluţii pentru menstruaţie abundentă
Cupele menstruale desigur că pot fi o soluție accesibilă, însă trebuie să ții cont și de următoarele aspecte:
Când o vei folosi pentru prima dată, s-ar putea să întâmpini dificultăți. Poate fi dificil să găsești potrivirea perfectă, însă ține cont de faptul că această cupa menstruală nu este una unică, ci pe mărimi, materiale și forme ușor diferite, astfel cât să se potrivească cât mai bine cu tine și nevoile tale.
O cupa menstruală îți poate irita vaginul dacă nu este curățată sau îngrijită propice. De asemenea, poate leza și dacă este introdusă brusc și fără lubrifiere.
Din nou, dacă nu este curățată corespunzător, cupa menstruală poate crește simțitor riscul de infecții vaginale. Spală-te bine pe mâini, așadar, înainte de a o atinge și curaț-o și pe aceasta conform specificațiilor de pe eticheta.
Citește și: Cupa menstruala, tampon sau absorbant?
Dacă ești interesată să folosești o astfel de alternativă, este indicat că, înainte de toate, să îți consulți medicul ginecolog. Și să iei în considerare următoarele:
Cupele mai mici sunt de regulă recomandate femeilor sub 30 de ani, care nu au născut natural. Cele mai mari sunt cel mai adesea recomandate femeilor de peste 30 de ani, care au avut cel puțin o naștere naturală sau au un flux menstrual mai abundent.
Surse: Cleveland Clinic, HealthLine, Web Md