Cuperoza este o afectiune dermatologica frecventa. Poate fi usor tratata in fazele initiale. Aceasta afectiune arata fragilitatea vaselor capilare de la nivelul tenului. Insa aceasta fragilitate este o problema a intregului organism, nu doar o problema estetica a fetei.
Aveti emotii si acestea vi se vad la nivelul fetei sau al gatului? Cu alte cuvinte, va inrositi daca vorbiti in public? Daca raspunsul este afirmativ, suferiti de cuperoza, in primul stadiu. In acest caz, puteti observa inrosirea tenului si daca mancati lichide fierbinti, daca va expuneti la soare sau daca iesiti in ger si apoi stati in interior la o temperatura moderata.
Cum rezolvati aceste probleme? Emotiile se pot controla in timp, prin exercitiu, si astfel cei din jur nu vor mai sti cand pulsul vostru e accelarat. Mancarea fierbinte poate fi evitata, la fel soarele puternic. Mai greu e sa evitati iarna diferentele mari de temperatura. Daca aveti una dintre aceste probleme, o vizita la medicul dermatolog este obligatorie.
Primul pas e vizita la dermatolog
Acesta va face o analiza a tegumentului, ca sa detecteze anumite infectii care pot provoca cuperoza. Acestea trebuie tratate pentru ca pot sa apara suprainfectii pe un teren care imunologic nu e foarte performant, deci nu poate fi vorba de rezistenta unui tegument sanatos. Daca nu se constata infectii la nivelul pielii sau daca ati fost tratate de o astfel de infectie, medicul specialist dermatolog va va recomanda ulterior creme vasoactive.
Toate firmele de dermatocosmetice au creme vasoactive in portofoliu, deci aveti de unde alege. Din pacate insa, cuperoza poate evolua. In momentul in care vasele de sange devin evidente la nivelul fetei, se folosesc laserele. Este vorba de laserele care merg pe principiul absorbtiei energiei rosii din vasele de sange, care apoi se inflameaza si organismul le percepe ca pe un deseu, deci le elimina. Aceste tipuri de lasere nu va produc nici un fel de leziune, care sa va scoata din activitate prin aspectul de rana pe fata.
Dupa ce ati folosit aceasta terapie, se poate sa va curga putin sange din nas. E singurul disconfort. Scapati asffel de partea inestetica. Insa nu lasati aceasta afectiune sa evolueze fara sa apelati la tratament, pentru ca va deveni o problema estetica mare. Pe aceste locuri rosii, in timp, incep sa apara evident vasele capilare. Ele isi modifica diametrul si culoarea si devin violacee. In plus, pielea de pe nas si pometi se mareste in volum si va arata extrem de urat. Aceasta este partea estetica care se rezolva perfect cu ajutorul medicului dermatolog.
Urmeaza consilierea medicului cardiolog
Medicii spun insa ca aceasta afectiune, cuperoza, nu tradeaza doar o afectiune a capilarelor de la nivelul tenului, ci poate semnala o fragilitate a capilarelor intregului organism. „Exista anumite persoane cu pielea extrem de subtire, care de mult ori sunt si atopice si care se ard mai usor la soare. Acestea au fragilitate capilara si la nivelul decolteului. Aceasta fragilitate se mai traduce si prin roseata conjunctivei oculare care inseamna conjunctivita. Alteori insa se asociaza cu migrene cauzate tocmai de aceste vase fragile de sange”, spune dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog.
Cum puteti evita aceste afectiuni grave? Daca sunteti informate din tinerete si urmati un tratament de preventie. Astfel, pentru a preveni problemele grave, medicii recomanda medicamente care tonifica vasele de sange. Piata abunda in oferte, dar acestea se iau neaparat cu recomandarea ori a medicului dermatolog ori cu recomandarea medicului cardiolog.
Toate aceste alimente trebuie mancate in stare cruda, ca sa aiba efect. Atentie! Nu aveti voie sa consumati mai mult de un pahar de 150 ml de vin pe zi si nu mai mult de 2 lingurite si jumatate de cafea in decursul a 12 ore. Aceste doua substante in exces au efect iritant asupra vaselor de sange, care oricum sunt fragile si pot duce la accidente vasculare mai frecvent decat la persoanele care nu sufera de cuperoza.