Dacă vrei să pierzi câteva kilograme, nu trebuie să ţii o dietă drastică care să-ţi dea peste cap metabolismul. Fiecare schimbare de anotimp aduce cu sine o varietate de fructe şi legume de care te poţi bucura şi pe care e bine să le incluzi şi în alimentaţia ta zilnică. Chiar dacă încă nu există un singur aliment care să îţi întărească sistemul imunitar, o dietă sănătoasă cu o varietate de alimente poate să-ţi menţină imunitatea la cote maxime.
În schimb, dietele drastice sunt de evitat, pentru că pot crea multe probleme. Vezi mai jos cum îţi este afectată sănătatea de regimul dezechilibrat!
Să urmezi o dietă „după ureche” îţi afectează sistemul imunitar şi poate provoca afecţiuni virale sau la nivel digestiv (ulcer, colecistita, pancreatită), malnutriţie, dereglarea metabolismului şi secarea organismului de resurse.
Iar asta nu e tot: regimurile hiperproteice cresc riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, a anorexiei nervoase şi a bulimiei, boli care pot duce chiar la deces şi totodată slăbesc masa musculară şi determină apariţia ridurilor, celulitei, vergeturilor şi iritaţiilor pielii.
O alimentaţie drastică afectează sistemul imunitar deoarece nu asigură echilibrul optim între vitamine, minerale şi alţi nutrienţi de care ai nevoie zilnic. În plus, adeseori regimurile de slăbit atrag după sine scăderea capacităţii de memorare ori diminuarea atenţiei.
Pentru a evita efectele nocive ale alimentaţiei insuficiente sau necorespunzătoare, nu urma cure de slăbit în mod repetat, nu reveni la asocierile nepotrivite dintre alimente, nu uita să combini dieta cu exerciţiile fizice şi hidratează-te corespunzător.
Ca să ai parte de toţi nutrienţii de care ai nevoie, trebuie să urmezi o dietă echilibrată în fructe şi legume deoarece acestea abundă în fitonutrienti şi sunt o sursă benefică de antioxidanţi. Avem nevoie de antioxidanţi pentru a echilibra procesele din corpul nostru care duc la oxidare.
Procesele oxidative sunt o parte normală a metabolismului, dar oxidarea poate avea o acţiune agresivă asupra celulelor dacă nu este ţinută sub control şi poate slăbi capacitatea organismului de a lupta împotriva bolilor. Deci, corpul nostru se bazează pe o sursă constantă de antioxidanţi din fructe şi legume pentru a reduce acest stres oxidant şi, la rândul său, pentru a putea sprijini funcţia imunitară.
Cercetătorii americani de la Univesitatea Tufts din Boston au descoperit că, dacă mâncăm puţine calorii (dar nu ne înfometăm!) şi slăbim spectaculos, „câştigăm” puncte preţioase şi la capitolul imunitate. Mai întâi, au constatat pe cobaii de laborator că slăbirea creşte imunitatea.
Vezi aici de câte calorii are nevoie organismul tău în funcţie de sex, vârstă şi greutate!
Apoi, au început un studiu amplu dedicat efectelor benefice pe care le are asupra organismului uman reducerea numărului de calorii consumate zilnic. Astfel, medicii au convins 46 de voluntari supraponderali, cu vârstele între 20 şi 40 de ani, să consume cu 30% mai puţine calorii timp de 6 luni. Regimul alimentar a fost stabilit de medici.
La finalul dietei, specialiştii au evaluat starea de funcţionare a unor celule ale sistemului imunitar şi au constatat că acestea lucrau impecabil. Este primul studiu de acest fel care stabileşte o legătură directă între slăbire şi imunitate.
Se spune că imunitatea majorităţii oamenilor funcţionează până la 50%. Cercetările au demonstrat însă că alimentele pline de nutrienţi şi antioxidanţi au capacitatea de a dubla funcţionarea sistemului imunitar în prevenirea bolilor, ţinând cont că, odată cu vârsta, toxinele (din alimentaţie şi din mediul înconjurător) se depozitează în corp, intervin schimbările hormonale, iar corpul se va îmbolnăvi mai repede şi mai uşor.
Spălatul pe mâini, sportul regulat, somnul suficient şi vizitele dese la medic sunt obiceiuri banale, dar care ajută enorm la menţinerea unui sistem imunitar puternic. Dar şi ce şi cât mănânci poate să-ţi influenţeze la fel de mult sănătatea. Dietele, de exemplu, pot avea atât efecte pozitive, cât şi negative asupra organismul, în funcţie de alimentele pe care alegi să le consumi.
Dar reţine că înfometarea nu este deloc o soluţie bună!