Te-ai întrebat vreodată cât de sănătos este ficatul tău? Datele arată că un număr semnificativ de persoane la nivel global se confruntă cu boli de ficat, dar din fericire, anumite schimbări alimentare pot avea efecte uimitoare asupra acestui organ vital. Reamintim faptul că ficatul este singurul organ care se regenerează. Așadar, dacă te confrunți cu infecții este posibil ca un stil de viață sănătos, dar și unul alimentar, să ajute la îmbunătățirea stării ficatului. Iată cinci moduri prin care să-ți îmbunătățești starea de sănătate a ficatului.
Limitează sau renunță la consumul de alcool, pentru că acest aspect are un impact semnificativ asupra sănătății ficatului. Mulți dintre consumatorii de alcool dezvoltă ficatul gras, fiind un stadiu timpuriu al bolilor de ficat asociate. Mulți dintre pacienții cu ficat gras nu prezintă simptome, deși pot avea ficat mărit sau un ușor disconfort în partea dreaptă a abdomenului. Din fericire, aceasta este o boală care poate fi prevenită, iar dacă este tratată la timp, poate fi reversibilă. Cel mai bun tratament pentru pacient este să renunțe la alcool.
Asigură-te că medicamentația și suplimentele pe care le administrezi nu sunt toxice pentru ficat. Unele substanțe pe care acestea le conțin pot fi dăunătoare, mai ales dacă sunt administrate pe termen lung și în special dacă te confrunți deja cu boli de ficat sau consumi prea mult alcool.
Persoanele supraponderale sau obeze au riscul de a dezvolta boli de ficat așadar, încearcă să menții o greutate optimă pentru a sprijini sănătatea ficatului. Pacienții care se confruntă cu hipertensiune, colesterol mărit, obezitate și care au diabet sau rezistență la insulină au șanse mari să se confrunte și cu ficatul gras. Oamenii de știință nu înțeleg exact de ce excesul de grăsime produce schimbări la nivelul ficatului, dar ceea ce știu cu siguranță este că dacă slăbești, enzimele din ficat revin la normal, iar inflamațiile se pot îmbunătăți. Studiile arată că dacă slăbești 10% din greutatea corporală îmbunătățești enzimele ficatului, aspect corelat reducerii inflamațiilor produse de grăsimea în exces.
Multe studii arată că un nivel redus de potasiu crește riscul de a dezvolta boli metabolice, inclusiv ficat gras și diabet de tip 2. Cantitățile optime de potasiu sunt 4,700 mg zilnic. În plus, printre beneficiile potasiului se numără și reducerea tensiunii arteriale și colesterolului, sprijină sănătatea inimii și ajută ficatul să funcționeze optim.
Există studii care arată că pacienții cu ficat gras non-alcoolic care beau aproximativ două căni de cafea pe zi au un risc redus de fibroză. De asemenea, antrenamentele de tip aerobic reduc inflamațiile din corp.