De ce apare durerea de genunchi? Nu te așteptai la astfel de motive! Explicația medicului ortoped

Este oare normal să ne doară genunchii?
  • Publicat:
De ce apare durerea de genunchi? Nu te așteptai la astfel de motive! Explicația medicului ortoped
Medicul ortoped Eduard Cernat explică din ce cauze pot apărea durerile de genunchi, foto: arhivă

Durerile sunt neplăcute însă sunt utile. Prin aceste senzații primim semnalul că organismul se confruntă cu o neregulă: inflamație, infecție, corp străin etc. Pentru unele dureri găsim imediat explicații logice, pentru altele nu. De ce apar însă durerile de genunchi? Am aflat de la dr. Eduard Cernat, medic ortoped.

Ce cauze au de obicei durerile de genunchi? ”Durerea de genunchi apare în contextul unei afecțiuni sau în urma unui traumatism. Dacă ne referim la durerea cronică, aceasta poate fi cauzată de artroza” a explicat dr. Eduard Cernat, medic ortoped. Artroza reprezintă degenerarea cartilajului care acoperă capetele oaselor din articulația femuro-tibială.

Sindromul patelofemural – o altă cauză pentru durerile la nivelul genunchiului

Ce alte cauze mai pot avea durerile de genunchi? ”O altă cauză de durere de genunchi este sindromul patelofemural. Pacientul poate acuza dureri în jurul rotulei, pe partea anterioară a genunchiului sau în spatele rotulei” a mai explicat medicul ortoped. Alte afecțiuni care pot cauza dureri de genunchi sunt tendinopatia patelară cunoscută și sub numele de genunchiul alergătorului, artrita care este diferită de artroză și întinderea ligamentară. Unele dintre aceste dureri survin în urma unui stres ridicat asupra genunchiului.

Când ar trebui să ne facem griji?

”În cazul durerii articulare de genunchi sau alte articulații, ar trebui să ne facem griji atunci când durerea se intensifică, când odihnă este afectată sau când activitățile zilnice devin greu de efectuat” a mai completat dr. Eduard Cernat. Există și situații când durerea se însoțește și de alte semne și simptome precum inflamație, rigiditate sau instabilitatea genunchiului, care pot fi îngrijorătoare.

Ce se întâmplă cu articulațiile genunchiului când înaintăm în vârstă?

La capetele celor două oase care formează articulația genunchiului se află cartilajul articular. Medicul ortoped vine cu explicația: ”Cartilajul absoarbe șocul exercitat asupra genunchiului și ajută oasele să alunece lin unul peste altul. Odată cu procesul de îmbătrânire, cartilajul se degenerează ceea ce duce la frecare os pe os. De asemenea, cartilajul mai poate suferi alterări și în cazul persoanelor cu o activitate fizică intensă cum sunt sportivii de performanță. Degenerarea cartilajului articular duce la gonartroză”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
De ce faci hipertensiune noaptea?
De ce faci hipertensiune noaptea?