Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie cronică, al cărei impact s-a accentuat semnificativ în ultimele decenii. Introducerea unei multitudini de produse în rutina zilnică de îngrijire și creșterea expunerii la factori chimici din mediu au contribuit la o incidență tot mai mare a acestei afecțiuni, mai ales în rândul bebelușilor și copiilor mici.
Dermatita atopică este una dintre cele mai frecvente afecțiuni inflamatorii cronice ale pielii, iar incidența acesteia este în continuă creștere. În special bebelușii și copiii sunt cei mai afectați, dar nici adulții nu sunt ocoliți de simptomele supărătoare. Această afecțiune poate fi influențată de predispoziția genetică, factori de mediu și obiceiuri cotidiene aparent inofensive, arată Dr. Iuliana Iacob (Bușilă), medic dermatolog. Este adesea asociată cu alte afecțiuni alergice, precum astmul bronșic alergic sau rinita alergică.
„Dermatita atopică debutează, de cele mai multe ori, în copilărie, afectând în principal bebelușii. Însă, în anumite cazuri, se poate prelungi și spre vârsta adultă. În prezent, aproximativ 20% dintre bebeluși pot dezvolta dermatită atopică în primii ani de viață, iar în rândul adulților incidența este de circa 5%”, explică Dr. Iuliana Iacob (Bușilă), medic dermatolog.
Unul dintre principalii factori declanșatori îl reprezintă deteriorarea barierei de protecție a pielii. În această privință, intervenția noastră poate avea un efect negativ neașteptat. Spălatul excesiv, folosirea frecventă a produselor de curățare agresive sau utilizarea unei game largi de produse cosmetice, baia cu apă fierbinte, utilizarea de materiale iritante sau sintetice, slăbesc filmul hidrolipidic natural al pielii, lăsând-o expusă.
„De foarte multe ori, tocmai grija excesivă pentru piele declanșează această afecțiune. În cazul bebelușilor, folosirea exagerată a produselor cosmetice, chiar și atunci când sunt etichetate ca fiind sigure, contribuie la slăbirea barierei cutanate și la apariția dermatitei”, adaugă specialistul.
Simptomele dermatitei atopice includ mâncărimi intense, pete roșii și uscate, dar și episoade de inflamație care apar în zone precum fața, palmele și pliurile pielii. De cele mai multe ori, aceste manifestări pot fi însoțite de disconfort semnificativ, afectând calitatea vieții. Dr. Iacob subliniază faptul că, în ultimii ani, se observă o creștere vizibilă a cazurilor: „Pe măsură ce viața noastră de zi cu zi a început să includă tot mai multe substanțe, iar detergenții și produsele cosmetice au devenit parte din rutina zilnică, semnele acestei afecțiuni au început să fie tot mai prezente”.
Intervenția corectă este esențială pentru a ține sub control dermatita atopică și pentru a preveni reapariția simptomelor. Utilizarea unor produse dermatocosmetice potrivite emoliente și relipidante și evitarea expunerii la factorii declanșatori sunt pași cruciali. „Un prim pas este să consultați un medic dermatolog, mai ales atunci când simptomele sunt recurente. Tratamentele personalizate, adaptate nevoilor fiecărui pacient, sunt mult mai eficiente decât încercările de auto-tratament”, a completat medicul.