Acum, poate mai mult ca oricând, avem nevoie de spațiu, de aer, de natură. Și e normal… natura, timpul petrecut altundeva decât în casă, sunt ca un medicament pentru psihicul nostru.
Potrivit ultimelor studii, expunerea la medii naturale este asociată cu o sănătate mai bună și o stare de bine, cel puțin pentru populațiile care trăiesc în societăți urbanizate.
La polul opus, traiul într-un spațiu închis nu doar că ne poate accentua stresul deja existent, dar ne și poate îmbolnăvi de-a dreptul.
Este de la sine înțeles faptul că locuitul la casă, mai aproape de natură, are beneficii multiple pentru sănătatea noastre, mai ales pentru psihic. Cum se schimba, însă, stilul de viață atunci când te muți de la bloc la casă, de pildă? Cu ce lucruri bune vine la pachet o astfel de mutare? Iată câteva:
Când stai la casă, ai și curte, un loc unde nu doar că îți poți bea cafeaua, dar îți poți întinde și o saltea pentru yoga, pilates, gimnastică sau meditație.
De mare ajutor sunt și practicile care ne pun în contact cu corpul nostru, cum ar fi practicile de tip mindfulness, care ne ajută să ne antrenăm atenția și capacitatea de înțelegere, elemente critice pentru o viață sănătoasă din punct de vedere fizic și mental.
Cei mai mulți dintre noi avem un stil de viață sedentar, stăm mult pe scaunul la birou și, odată ajunși acasă, ne aruncăm în canapea. Partea proastă este că sedentarismul și lipsa mișcării ne afectează nu doar sănătatea fizică, dar au un impact și în felul în care ne simțim psihic.
Imaginează-ți că ai o zi lungă și stresantă la muncă. N-ar fi minunat că după serviciu să poți face o plimbare de jumătate de oră în natură? Să te deconectezi puțin și să îți purifici creierul?
Spațiile verzi sunt asociate cu o mai mare activitate fizică, refacere fizică și psihică, stres mai redus, dar și o mai bună calitate a aerului și mai puțîn zgomot generat de trafic. Toate acestea contribuie pozitiv la calitatea vieții și, implicit, la longevitate.
Când faci parte dintr-o comunitate, simți că „aparții” unui loc, că ai alături oameni pe care te poți baza atunci când ai nevoie. Iar faptul că nu suntem singuri ne ajută să facem față mai bine stresului, anxietății și chiar depresiei de multe ori.
Citește și: 5 modalități de a reduce cortizolul (hormonul de stres) în mod natural
FOTO: Shutterstock