Bărbații ca și femeile au nevoie să prevină boli. Controalele și testele medicale de rutină și specifice vârstei pot salva viața dar și calitatea vieții. Spre exemplu, orice bărbat după vârsta de 40, 50 de ani trebuie să meargă anual la medicul urolog. Pe unii bărbați români, greu îi urnești să meargă la medic. Mai ales când este vorba despre prevenție adică controale de rutină. Și în special când vine vorba despre sănătatea organelor genitale. Am aflat ce test medical se impune la toți bărbații după vârsta de 40 de ani și care trebuie repetat anual sau mai des dacă medicul recomandă.
Una dintre bolilele care amenință viața bărbaților cu vârste peste 40 de ani este cancerul de prostată. Această boală gravă poate fi însă identificată în timp util dacă anual se face analiza numită dozare PSA.
Ce este dozarea PSA?
Dozarea PSA este o analiză care poate fi recomandată atât de către medicul de familie, cât și de către medicul urolog. Dozarea PSA-ului este bine să se facă anual, dar PSA-ul este doar un marker. ”Psa ne arată doar prezența prostatei în organism. PSA-ul nu crește doar în cancer de prostată, el poate să crească și în adenoame de prostată sau în inflamații ale prostatei, așa numitele prostatite. Deci, în orice suferință a prostatei acest PSA poate crește. Dar un PSA mare ne ridică o suspiciune care ne impune, în primul rând, un diagnostic al cancerului de prostate” a explicat dr. Victor Cauni într-un interviu exclusive pentru csid.ro.
Medicii explică că mărime prostatei contează. Prostata normală are 20-25 g sau cm³. ”Fiecare gram de țesut prostatic în plus față de greutatea normală a prostatei poate să crească PSA-ul cu 0,2 – 0,3 nanograme. Deci, o prostată foarte mare poate, în limitele belignității, să crească PSA-ul” a mai explicat medicul urolog.
De sănătatea prostatei depind și bună funcționare a căii urinare dar și sănătatea sexuală. ”Prostata are un rol cheie într-o sexualitate normală, 75% din lichidul seminal este realizat de către prostată și doar 20-25% de către testicul. Astfel, orice inflamație, orice afecțiune prostatică, adenom de prostată sau cancer de prostată poate influența negativ sexualitatea. Bine-nțeles că activitatea sexuală este un element important în starea de bine a bărbatului și o activitate sexuală normală putem spune că este benefică în întreținerea unei prostate sănătoase” a mai explicat dr. Victor Cauni.
Consultant de specialitate: Dr. Victor Cauni, medic Urolog